SEPTEMBRIE, O LUNĂ DE FOC PENTRU ZONA EURO

31.07.2012
Foto: business.time.com

Toamna aduce cu ea mai multe momente-cheie pentru supravieţuirea monedei unice europene.

 

Zona Euro a trecut în ultimii ani prin mai multe momente decisive, dar luna septembrie se anunţă una crucială pentru supravieţuirea monedei unice europene.


"Septembrie va fi fără îndoială termenul limită", a avertizat un oficial comunitar sub protecţia anonimatului, citat de agenţia Reuters. Astfel, toamna aduce cu ea alegeri în Olanda, unde guvernul a căzut în aprilie din cauza divergenţelor pe tema măsurilor de austeritate.

 

Tot în septembrie, Grecia va afla dacă poate renegocia termenii acordurilor financiare încheiate cu creditorii externi iar instanţa supremă din Germania, Curtea Constituţională, va decide dacă guvernul de la Berlin va mai contribui la fondul european de asistenţă financiară în valoare de 500 de miliarde de euro.


Verdictul curţii germane este vital, în condiţiile în care Germania pompează cei mai mulţi bani în fondul destinat salvării economiilor europene şubrede.


Cu ochii pe Spania
În condiţiile în care situaţia se înrăutăţeşte în Spania, a patra economie din Europa, cu risc de contagiune în Italia, a treia economie europeană, o decizie nefavorabilă Zonei Euro dată de instanţa germană ar lăsa Zona Euro practic neputincioasă.


Calculele preliminare arată că, dacă ar avea nevoie de ajutor financiar, numai Spania ar avea nevoie de dublul fondurilor de asistenţă acordate Greciei, Irlandei şi Portugaliei la un loc.


Un scenariu similar pentru Italia ar fi şi mai sumbru, în condiţiile în care economia italiană este de două ori mai mare decât cea spaniolă. Rezultatul alegerilor din Olanda, din 12 septembrie, poate influenţa şi negocierile Greciei pentru că un vot anti- austeritate dat de olandezi complică tratativele Atenei de a obţine condiţii financiare mai bune.


Deşi oficial nu se poartă nicio negociere pentru restructurarea datoriilor Greciei, mulţi susţin că aceste discuţii trebuie să aibă loc dacă statul elen vrea să aibă vreo şansă să învingă criza dură cu care se luptă de ani de zile.


La finalul lunii august, creditorii externi vor întocmi un raport actualizat cu privire la situaţia economică a Greciei care va sta la baza negocierilor din septembrie.

 

Sursa: cbonds.info
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.