TOPUL CELOR MAI FRUMOASE METROURI DIN LUME

Foto: basetop.ru

Călătorind printr-o ţară necunoscută sau, dimpotrivă, una destul de cunoscută şi chiar dragă, oricine îşi doreşte să descopere cît mai multe locuri originale. Nimic mai simplu – coborîţi sub pămînt. Nu vă fie frică – nu vă sugerăm să mergeţi să cercetaţi peşteri, cavouri, sau, Doamne fereşte!, sisteme de canalizare – şi fără ele sub pămînt există o sumedenie de locuri interesante.


În orice oraş mare din lume există metrou, iar unele dintre acestea sînt la fel de impresionante ca şi monumentele sau muzeele. Vă invităm să vizitaţi cele mai creative staţii de metrou.


Praga
Uneori, adevăratele opere de artă contemporană şi design ultramodern nu îi aşteaptă pe turişti în galerii şi muzee. Cea mai bună dovadă a acestui adevăr este metroul din Praga, designul îndrăzneţ şi impresionant al căruia îl pot invidia chiar şi cele mai renumite creaţii ale artei arhitecturale contemporane.

 


New York

Cel mai gălăgios oraş al Statelor Unite se remarca permanent printr-un metrou plin de lume: mulţime de oameni ocupată şi grăbită, cufundată adînc în propriile gînduri. Pentru a aduce în viaţa locuitorilor New York-ului mai mult rafinament, dar şi pentru a lansa o nouă provocare artistică, cei mai buni artişti plastici din întreaga lume au creat designul unic al fiecărei staţii. Înainte de a cuceri metroul newyorkez, ar fi indicat să vă familiarizaţi bine cu ghidul on-line, ca să nu rataţi niciun obiect de artă interesant.

 


Stockholm
Acest oraş nordic şi răcoros este o adevărată capitală a designului creativ. Anume din acest motiv aici au existat mereu mulţi autori curajoşi, care au creat un design special pentru fiecare staţie de metrou în parte. În niciun alt sistem de metrou din lume o călătorie în transportul public nu este atît de înălţătoare. Metroul din Stockholm este deseori supranumit cea mai lungă expoziţie din lume: designul a 90 din cele 100 de staţii a fost elaborat de către 140 de artişti plastici din diverse genuri.

 


Paris
Inaugurat în anul 1900, metroul parizian este unul dintre cele mai cunoscute din lume. Chiar de la intrare, vizitatorii nimeresc în lumea artei înalte: designul fiecărei staţii este realizat în stilul clasic art nouveau. Însăşi staţia de metrou de la Louvre aminteşte un fragment din expoziţia muzeului. Trebuie vizitată neapărat. Staţia Montmartre este o continuare a vechilor tradiţii ale celebrului cartier al pictorilor şi scriitorilor din capitala franceză: pereţii sînt pictaţi în tablouri ciudate şi culori aprinse, atît în stil clasic, cît şi graffiti.

 

 


Munchen
Este unul dintre metrourile cele mai „tinere” din lume, deschis în 1972. În schimb, un asemenea flux al fanteziei, simţ fin al gustului şi culorii nu există nicăieri în lume. Acestea seamănă, mai degrabă, cu decorul pentru un film SF sau un basm, decît al unei staţii de metrou. Locuitorii oraşului pot fi invidiați, pentru că zilnic pot să se bucure de această splendoare. Aici se îmbină perfect tendinţele de design urbanistic şi clasic.

 

Lisabona
Culorile calde, atmosfera relaxantă şi o uşoară nuanţă etno – iată trăsăturile distinctive nu doar ale oraşului, ci şi ale metroului. O călătorie cu metroul aici este o adevărată plăcere vizuală şi estetică.

 

Santiago
Cel mai modern şi avansat sub aspect tehnic sistem de metrou din America de Sud deserveşte zilnic peste 2 milioane de oameni. Aici înaltele tehnologii se îmbină fericit cu abordările clasice: la staţia Universitatea Chile se poate admira o instalaţie uriaşă, după care se poate urmări istoria ţării. La celelalte staţii puteţi vedea tablouri ale pictorilor naţionali contemporani sau panouri media cu diverse informaţii referitoare la viaţa oraşului.

 

 

Dubai
Metroul rapid a fost inaugurat în toamna anului trecut, însă rezultatul obţinut a meritat pregătirile îndelungate. Acesta este un adevărat expres transgalactic, care arată ca o imagine a viitorului, nu doar în interior, ci şi în exterior. Designul arhitectural excepţional şi fascinant al părţii terestre a metroului atrage turişti din întreaga lume.

 

 

Tokyo
Lumea incredibilă, fascinantă, unică a Japoniei şi-a găsit o reflectare demnă în metroul de la Tokyo. Acesta doar la prima vedere pare încătuşat în zalele de plastic şi metal, în realitate însă aici şi-au găsit expresia multiple tradiţii vechi. Staţia Shinjuku se remarcă prin decoraţiunile minunate prezentate aici, iar plafonul staţiei aminteşte de bolta azurie a cerului cu nori mişcători.

 

 

Sursa: basetop.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.