TOPUL CELOR MAI SLABE 5 ECONOMII ALE LUMII. UNDE PE GLOB RATA SĂRĂCIEI A AJUNS LA APROAPE 50%

Foto: ronduldesibiu.ro

Sunt ţări în care locuitorii trăiesc la limita subzistentei, iar investitorii le ocolesc fără să stea pe gînduri. Vorbim despre state in care inflaţia a scăpat de sub control, iar sărăcia a atins cote alarmante. Mai exact, cele mai slabe economii de pe glob.


De două ori într-o luna, un grup de militanţi a întrerupt o conductă de gaze naturale din Yemen, construită de compania franceza Total. La cîteva săptămîni de la incident, oficialii corporaţiei înca negociau cu triburile locale, pentru a le permite să repare conducta şi să repornească uzina LNG, o componetă cheie în economia statului Yamen. Firma din Franta trebuia să obţină acordul scris a mai mult de 12 triburi, înainte de a începe reparatia, scrie incont.ro.


Din cauza numeroaselor grupuri de rebeli şi terorişti din Yamen, economia ţării a avut de suferit. A pierdut aproximativ un sfert din producţia de petrol, pozitionîndu-se, astfel, pe locul întîi în şirul celor mai proaste economii ale lumii, potrivit unui top citat de Business Insider.


Deşi este o ţară foarte bogata în resurse naturale, Yamen reuşeste cu greu să atraga investitori, din cauza triburilor care au pretenţii tot mai mari îin schimbul siguranţei investiţiilor.


A doua ăn topul celor mai slabe economii este Siria. Din cauza dictatorului Bashar al-Assad, care a aprobat atacurile militare asupra locuitorilor, economia a cazut cu 6 procente. De fapt, Siria o duce asa de rău, încat FMI nici nu a putut furniza date statistice curente. Inflaţia a crescut cu peste 20%.


Pe locul trei se afla Sudan. Acest stat se afla de mulţi ani pe lista celor mai corupte ţări, făcîndu-şi loc în topul celor mai slabe economii ale lumii, dupa ce şi-a pierdut provinciile din sudul ţării, în urma razboiului civil.


Pe următorul loc se afla Pakistan, unde rata sărăciei ajunge la aproape 50%, pe măsură ce populaţia continuă să creasca anual cu 1,8%. Pe lîngă foarte multe alte probleme, Pakistan reuşeste cu dificultate să atragă investitori.


Din top 5 al celor mai slabe economii globale face parte şi Jamaica, care se chinuie să îşi redreseze economia, concentrată mai mult pe turism şi exportul bauxitei. Economia ţării arată un deficit de cont curent foarte mare. FMI consideră, că economia jamaicană se va majora cu mai puţin de 2% în următorii cinci ani, din cauza datoriilor guvernamentale de peste 120% din PIB.


Pentru întocmirea acestui top s-au folosit date statistice furnizate de Fondul Monetar International (FMI), CIA si World Factbook.. S-a folosit media pe trei ani a Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.


Cele mai proaste rezultate au avut ţările cu venituri mici pe cap de locuitor, populaţie în creştere şi inflaţie ridicată.


Lista nu este însa completă, deoarece pentru anumite ţări, cum ar fi Coreea de Nord, nu există date statistice credibile.


Sursa: bizmedia.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.