PAȘAPOARTELE LUMII AU DOAR PATRU CULORI DE BAZĂ. AFLĂ DE CE

17.03.2017
Pașapoartele lumii au doar patru  culori de bază
 

Se pare că pașapoartele lumii au doar patru culori de bază și fiecare țară are propriile sale motive de a-și fi ales culoarea copertei acestui document.

 

Am decis să aflăm de ce depinde acest lucru, ca să vi-l împărtășească. Acum, dacă coada lungă de la aeroport vă va face să vă plictisiți, amintiți-vă doar de această postare.

 

 

 

Culoarea roșie

 

 

Cea mai răspîndită culoare. Pașapoarte cu coperta roșie aleg țările cu trecut sau prezent comunist. Cetățenii din: Slovenia, China, Serbia, Rusia, Letonia, România, Polonia, Georgia au pașapoarte de culoare roșie. Membrii Uniunii Europene, cu excepția Croației, utilizează, de asemenea, pașapoarte vișinii și alte nuanțe de roșu. Țările interesate de aderarea la UE, cum ar fi spre exemplu: Turcia, Macedonia și Albania și-au schimbat culoarea pașaportului în roșu acum cîțiva ani. În Comunitatea Andină de Națiuni: Bolivia, Columbia, Ecuador și Peru, de asemenea, pașapoartele sînt maronii.

 

Culoarea albastră

 

 

Următoarea ca răspîndire culoare a pașapoartelor este cea albastră. Coperta albastră simbolizează "lumea nouă". 15 țări din Caraibe au pașapoarte de culoare albastră. În țările blocului Americii de Sud pașaportul albastru simbolizează relația cu Mercosur (Blocul Comercial), din care fac parte: Brazilia, Argentina, Paraguay. În afară de Venezuela, aceasta face parte, de asemenea, din Uniunea Comercială, dar pașapoartele cetățenilor săi sînt de culoare roșie. Pașaportul cetățeanului SUA a devenit albastru începînd din anul 1976.

 

Culoarea verde

 

 

În majoritatea țărilor musulmane pașapoartele sînt verzi. De exemplu: Maroc, Arabia Saudită, Pakistan. Culoarea verde este considerată a fi culoarea preferata a profetului Mahomed și este un simbol al naturii și al vieții. Documente de diferite nuanțe de verde au cetățenii din Africa de Vest, spre exemplu cei din: Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeș și Senegal. În cazul lor, culoarea indică apartenența la ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane).

 

Culoarea neagră

 

 

Cele mai rare pașapoarte sînt acelea cu copertă neagră. Astfel de pașapoarte dețin cetățenii unor țări africane: Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo, Malawi și altele. De asemenea, pașapoarte negre au cetățenii Noii Zeelande, deoarece negrul este culoarea națională a Noii Zeelande.

 

Pe această hartă țările sînt colorate conform culorilor pașapoartelor cetățenilor acestora.


 

Sursa: adme.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.