DIN CE DATĂ PAȘAPOARTELE VOR FI ELIBERATE PE 10 ANI

10.08.2018
 

Pașapoartele vor fi eliberate pe un termen de 10 ani începînd cu data de 10 octombrie. Modificările efectuate la Legea cu privire la sistemul național de pașapoarte a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

Acestea vor fi puse în aplicare în termen de două luni de la publicarea în Monitorul Oficial. În prezent, actele de călătorie se eliberează pe un termen de 7 ani. Potrivit noilor modificări, în pașapoartele care vor fi emise începînd cu 10 octombrie, grupa sangvină și noțiunea de naționalitate nu vor mai fi incluse. Totodată, pașapoartele eliberate copiilor sub vîrsta de șapte ani vor avea termenul de valabilitate de patru ani, iar în cazul tinerilor cu vîrsta cuprinsă între șapte și 16 ani, de șapte ani. Potrivit modificărilor, la capitolul date biometrice nu se va mai indica grupa sangvină, ci doar următoarele: fotografia titularului; imaginea facială digitală; amprentele digitale; semnătura personală a titularului, care de aplică de la vîrsta de 14 ani. În cazul persoanelor sub vîrsta de 14 ani și al celor care nu pot aplica semnătura, se va aplica o mențiune specială în condițiile stabilite de Guvern. La fel, legea a fost completată cu prevederi care se referă la buletinul de identitate electronic. Astfel, acest document va fi eliberat pe un termen de 10 ani.

 

În cazul adresării persoanei pentru obținere a buletinului de identitate de pînă la un an înainte de atingerea vîrstei de 10, 16, 25 și 45 de ani, buletinul se eliberează pe perioada imediat următoare vîrstei respective. În același timp, pașapoartele diplomatice vor fi eliberate fiilor și fiicelor cu vîrsta de sub 18 ani și celor cu vîrsta sub 23 de ani care sînt la studii în străinătate – studii secundare generale sau profesionare, medii de specialitate, superioare, învățămînt de zi și nu sînt căsătoriți. În prezent, pașaportul diplomatic se acordă copiilor de pînă la 18 ani. Mai mult, în categoria persoanelor beneficiare de pașapoarte de serviciu au fost incluși președintele și vicepreședintele Autorității Naționale de Integritate.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.