MOLDOVENII DE PRETUTINDENI S-AU REUNIT LA RENI

22.10.2018
 

În localitatea Satu Nou, raionul Reni, regiunea Odesa din Ucraina s-a desfășurat a 12-a ediție a Festivalului Internațional al Culturii Moldovenești „Cînt și Joc la hora Moldovenilor”.

 

De data aceasta la festival au participat colective artistice și invitați din 4 țări, Ucraina, Moldova, Bulgaria și România. În cadrul festivalului au evoluat colective artistice din majoritatea localităților moldovenești din raionul Reni și Ismail, care au prezentat bogăția culturii moldovenești transpuse prin dans și cîntec popular. În cadrul festivalului, Dumitru Roibu – Președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan” a avut un discurs, în care a menționat importanța păstrării identității, culturii, limbii moldovenești precum și amplificarea eforturilor de promovare a acestora peste hotarele țării. ”Sunt bucuros să văd că în Ucraina se vorbește limba moldovenească, se dansează și se cîntî moldovenește. Este foarte important să păstrăm cultura, tradițiile și valorile noastre spirituale” a menționat Roibu.

 

De asemenea, avînd în vedere că în Republica Moldova este decretat Anul Ștefan Cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei, de către Președintele țării, Dumitru Roibu a înmînat drapelul de stat și drapelul istoric al Moldovei președintelui asociației moldovenilor din raionul Reni, domnului Valeriu Babără. La fel, au fost aduse în dar Istoria Moldovei în 3 volume, carte științifică, și o monografie a scriitorului moldovean Boris Marian, editată în limba moldovenească și ucraineană. La inaugurarea festivalului au participat primari, deputați ai poporului din Ucraina, Președintele Asociației pan-ucrainene a moldovenilor din Ucraina Anatol Fetescu, precum și Sergiu Reabco, Președintele Asociației Tinerilor Moldoveni din Nordul Basarabiei (reg. Cernăuți, Ucraina). Festivalul a fost unul bine organizat, cu impact cultural la nivel local și internațional, iar organizatorii au depus efort maxim pentru buna desfășurare a acestuia cît și continuitatea acestuia în viitor. FOTO AICI

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.