OPINIE: TREBUIE CREATE CONDIȚII PENTRU CA MOLDOVENII SĂ RĂMÎNĂ ACASĂ

19.03.2019
 

Procesul de migrație din Moldova nu poate fi oprit și, pentru ca oamenii să nu părăsească țara, în special tinerii, autoritățile trebuie să creeze condiții normale de trai, să acorde salarii decente, să asigure condiții decente de trai pentru ei și familiile lor, ceea ce este o problemă complexă. 

 

Această opinie a fost exprimată de consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul NTV-Moldova.

 

El a menționat că dacă, mai devreme, în cadrul migrației externe, tinerii părăseau țara pentru o perioadă scurtă, pentru a cîștiga bani, și reveneau acasă, în prezent există tendința de plecare a cetățenilor pentru totdeauna. "În ultimul timp, a apărut o categorie mare de tineri care pleacă pentru totdeauna, prin reîntregirea familiei. Mai devreme, părinții lor locuiau acolo, iar acum familiile se reîntregesc. Tinerii pleacă din țară. Și Moldova riscă să rămână fără tineret. Există un proces brusc de îmbătrînire a populației țării", a spus Corneliu Popovici.

 

"Procesul de migrare nu poate fi oprit. Oamenii vor pleca dacă nu li se vor creea condiții normale de trai, muncă decentă, salarii decente, condiții decente de trai pentru ei și pentru familiile lor. Aceasta este o problemă complexă. Pentru tinerii e nevoie de o politică foarte atentă din partea statului. Este nevoie nu numai de majorat bursele de studii.

 

Atunci cînd țara va fi bine guvernată și economia va funcționa, atunci va exista o atracție din partea tinerilor să rămînă aici. Acum, țara are probleme în ceea ce privește profesorii, manualele, corupția, alimentarea cu apă și canalizarea în școli. Iar autoritățile trebuie să înceapă în mod activ să rezolve acestea și alte probleme concrete", a subliniat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.