OPINIE: MOLDOVA TREBUIE SĂ DESCHIDĂ CONSULATE SUPLIMENTARE ÎN RUSIA

16.04.2019

 

 

Moldova trebuie să deschidă consulate suplimentare în această țară, în special în Sankt Petersburg, Ekaterinburg și Krasnodar pentru o soluționare mai operativă și mai eficientă a problemelor compatrioților noștri care lucrează în Rusia.

 

Despre aceasta a declarat parlamentarul moldovean din noul Parlament, ales în circumscripţia nr. 49 (Rusia), Gheorghe Para, în cadrul videoconferinţei Chișinău-Moscova, pe tema „Amnistia migraţională 2019 în FR pentru cetățenii Republicii Moldova", organizată în centrul de presă Sputnik, transmite Noi.md. El a reamintit că Federația Rusă, unde lucrează majoritatea migranților muncitori din Moldova, este un teritoriu uriaș și compatrioții noștri lucrează peste tot, inclusiv în Siberia și Orientul Îndepărtat.

 

„Avînd doar o singură ambasadă a Moldovei și un singur consulat la Moscova, este imposibil ca ei toţi să reuşească să beneficieze de consultările și baza juridică necesare. În opinia mea, este imperativ ca în Rusia să se deschidă consulate suplimentare la Sankt Petersburg, Ekaterinburg și Krasnodar, ceea ce va ușura controlul tuturor problemelor legate de migrația cetățenilor moldoveni", a spus Gheorghe Para. Potrivit lui, în principal, cetățenii moldoveni din Rusia sînt angajați în sectoarele construcțiilor, transporturilor, comerțului și serviciilor.

 

Adesea, cetățenii obțin un loc de muncă fără contract de muncă, fără protecție juridică. Aceasta este cauza și efectul încălcării de către aceştia a termenului de şedere în FR. Prin urmare, există numeroase cazuri de deportare din cauza necunoaşterii legii. Gheorghe Para i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să-și găsească locuri de muncă pe bază legală, să încheie contracte oficiale, care să le ofere protecție suplimentară, să le permită să controleze problema salarizării de muncă, asistență medicală etc. din partea sindicatelor și altor organe competente.

 

În același timp, potrivit deputatului, autoritățile moldovenești trebuie să creeze condiții pentru cetățeni, în special pentru tineri, de a lucra acasă, nu în străinătate, de a fi aproape de familii, de a primi un salariu decent, care, chiar fiind mai mic decît cel din străinătate, le-ar permite să-și asigure familia, să fie aproape de rudele și prietenii lor.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.