CUM ESTE SĂ TE AFLI ÎNTR-O ȚARĂ STRĂINĂ ȘI SĂ-ȚI DEDICI ANII UNOR OAMENI STRĂINI?

26.05.2020

 

 

Un cetățean al Republicii Moldova, Noe Rotaru, care timp de 6 ani lucrează în Israel, în domeniul îngrijirii persoanelor în etate, fiind de profesie psiholog și pedagog, și-a împărtășit gîndurile despre atitudinea acestei țări față de îngrijitorii străini și a dat sfaturi de îmbunătățire a situației în acest domeniu.


El a spus publicației "Vesti" că a fi un lucrător străin pentru îngrijirea unui om în vîrstă în Israel este o muncă dificilă și nerecunoscătoare. În Israel, această profesie se numește "metapel", iar astfel de oameni lucrează la domiciliu non-stop.

 

"V-ați întrebat vreodată cum este să fiți aproape de un bătrîn bolnav 24 de ore pe zi 7 zile pe săptămînă? Unele familii înțeleg astfel de lucrători cît este de greu și ce muncă grea are de făcut un metapel - atît la nivel fizic, cît și emoțional. Dar fiecare familie are propriile obișnuințe, obiceiuri, nivel de cultură și educație. Și, uneori, unui lucrător străin nu-i este ușor să se adapteze printre străini", a spus el.

 

Acele familii care nu înțeleg acest lucru, au o atitudine rea față de metapel – el este umilit, intimidat și mereu învinovățit: ei spun că dacă ceva nu-i place, poate în general să plece.


"Acest lucru ne ofensează foarte mult. În astfel de familii, nu se ia în serios nici contractul de muncă, considerîndu-l o simplă formalitate, care nu are o forță juridică specială. Uneori, un lucrător străin intră într-o familie care uită rapid de responsabilitățile față de metapel. Membrii unei astfel de familii refuză să înțeleagă că în fața lor se află o persoană vie cu anumite necesități fiziologice. El, ca oricine altcineva, are nevoie de mîncare, igienă, somn, weekend, concediu anual, 2 ore de odihnă pe zi. În astfel de familii îngrijitorii străini sînt tratați ca niște sclavi”.


Avînd o experiență în domeniul îngrijirii, Noe Rotaru recomandă Israelului să desfășoaexamene pentru candidații cere vor să devină îngrijitori. Potrivit lui, profilul primit de "Deservire și asistență la domiciliu" va permite angajarea, pentru îngrijirea persoanelor în vîrstă, nu a unor persoane aleatorii, ci doar a celor ce corespund acestui loc de muncă în toate privințele.

 

Noe Rotaru a subliniat că mulți străini care vin în Israel să lucreze în domeniul îngrijirii știu ce sarcini vor cădea pe umerii lor. Unii au o mare experiență, ei pot fi numiți chiar profesioniști în domeniul lor. Dar, uneori, ei nu sînt dispuși să-și îmbunătățească calificările. Căci un bun îngrijitor este cel care examinează boala persoanei în vîrstă, de care are grijă și își iubește cu adevărat munca.

 

El a spus că în Moldova, a lucrat ca profesor și psiholog, iar cunoștințe academice și experiență a permis să analizeze motivele succesului și eșecului în această activitate și să spună cu siguranță: metapelul pentru cetățeanul în vîrstă și bolnav al Israelului are o mare importanță pentru familia sa.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.