UN MOLDOVEAN A PRIMIT UN PREMIU SPECIAL LA UN CONCURS DE SCURTMETRAJE DIN RUSIA (VIDEO)

02.06.2020

 

 

Stepan Rojcovschi este fiul celebrului scriitor, dramaturg, traducător, jurnalist, critic teatral și pedagog Vadim Rojcovschi, care a lucrat la studioul de film "Moldova-film" și la Teatrul Dramatic Rus A. P. Cehov, a primit premiul special al concursului unic de scurtmetraje din Rusia, în format vertical Nespresso Talents 2020, conceput pentru a inspira tinerii cineaști să transforme pozitov lumea din jur.

 

Președintele juriului acestui concurs a fost un celebru actor rus, regizor și producător Danila Kozlovsky, care, împreună cu ceilalți membri ai juriului l-a felicitat pe compatriotul nostru căruia i-a fost decernat un premiu special în cadrul ceremoniei online de premiere a cîștigătorilor, relatează Noi.md.

 

Tema festivalului de film 2020 este "Cercul binelui". Compania a decis să atragă atenția societății spre subiectul responsabilității de consum și grijă pentru mediu, crezînd că o singură acțiune poate schimba lumea spre bine, devenind un început a noului, iar absolut orice acțiune poate porni ciclul bunătății: de la un pas spre întîmpinare, pînă la o acțiune mai importantă, care a adus o favoare mondială. În acest an, concursul a provocat o mare agitație și a fost depus un număr foarte mare de cereri. Și cu atît mai plăcut este faptul că anume activitatea originarului Moldovei, Stepan Rojcovschi, a fost recunoscută de juriul autoritar care a decis să-l marcheze cu premiul special al concursului. În scurtmetraj a lui "Artistul stradal" Stepan Rojcovschi a relatat povestea unui tînăr, care a venit la Moscova şi care cu timpul şi-a realizat visul de a fi angajat la un loc de muncă bun într-o companie mare, şi-a cumpărat un apartament și o mașină, după procurarea cărora totul a devenit pentru el obișnuit, plictisitor și de rutină, şi s-a redus la formulă: muncă-acasă, el și-a dat seama că vrea să obțină de la viață o nouă emoție.

 

Într-o zi, el a dat de un artist de stradă care la făcut să zîmbească și să uite ce sa întâmplat cu el. După ce tînărul de afaceri realizat în viaţă și-a dat seama că poate scăpa de zilele sale posomorîte și să facă ceva interesant și neobișnuit. El şi-a inventat imaginea de artist de stradă și, finalizînd ziua de lucru la birou, îşi schimb costumul de afaceri într-un costum de clovn, ieșia afară și pur și simplu "se deschidealumii". A trăit sentimente de neuitat. El a vrut să împărtășească aceste emoții, energie cu oamenii, îi plăcea să se apropie de ei și să-i facă să zîmbească și să se bucure împreună. "Banii sînt hîrtii. Doar o posibilitate de a merge și de a petrece timpul așa cum îțidoreşti. Dar, în cele din urmă, am ieșit din zilele mele posomorîte și am devenit fericit", spune eroul filmului. Celebrul actor rus, regizor și producător Danila Kozlovsky a apreciat munca lui Stepan Rojcovschi, şi a remarcat talentul acestuia. La crearea filmului au participat: actorul Egor Smyshnov și operatorul Ivan Ovechkin. 

 

 

Ideea concursului "Cercul binelui" a fost dorința de a uni oamenii în domeniul protecției mediului și de a acorda o atenție mai mare principiilor reînnoirea resurselor. Stepan Rojcovschi s-a născut pe 14 octombrie în 1984 în Moldova, orașul Chișinău. De la o vîrstă fragedă, el a făcut muzică, teatru și artă plastică. Din 2000 pînă în 2005 a activat în calitate de regizor-producător și pedagog al disciplinelor teatrale la teatrul pentru copii "Globus". În 2007 a absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat din Moldova, iar în anul 2010 - cursurile Superioare de scenariști și regizori de film de la Moscova, secția regizor de film - atelierul de cinematografiei V. V. Menshov, V. I. Тumaieva și N. B. Reazanțev. În 2010, Stepan Rojcovschi a lucrat ca regizor-producător de publicitate în "premier-ortodonție", în 2011, pe lîngă teatrul "Globus" a creat un studio de film pentru copii și adolescenți, unde este și astăzi un educator și consultant.

 

Din 2014-2016 a lucrat în funcția de director al studioului postproducției în SRL "Nosorogî". În anul 2019 a devenit inspiratorul ideologic și producătorul al celui de-al cincilea Festival Republican de film "Lumea prin ochii copiilor" din Moldova, care a avut loc la Centrul Rus de știință și Cultură. El este prezentatorul și autorul de master clase în crearea cinematografiei. În 2019, la Festivalul de film mobil din Moscova, care a fost condus de Centrul de documentare și proiectul Mobile Filmmaker, Stepan Rojcovschi a cîștigat locul doi pentru filmul de scurt metraj "Eu sunt eu". În 2020 a primit premiul special al juriului Festivalului de scurtmetraj "Cercul binelui", organizat de Nespresso, pentru filmul "Artistul stradal". Profesiile sale: regizor, regizor de montaj, moushen designer, scenarist, operator, CG supervizer, fotograf, producător, colorist, actor. În prezent, Stepan Rojcovschi lucrează la Moscova ca regizor de instalare în compania PanteraFilms. Participă activ la proiecte de film și festivaluri de film.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.