PRIMUL FESTIVAL DE MUZICĂ ACUSTICĂ „MIORIȚA VERDE FEST” DIN ORHEIUL VECHI

20.07.2021

 

 

Primul Festival de muzică acustică „Miorița Verde Fest” la Orheiul Vechi s-a bucurat de succes.

 

Acest eveniment a fost organizat de frontmanul formației de etno-rock moldovenesc „Zdob Și Zdub” Roman Iagupov și de producătorul muzical Serghei Orlov pentru iubitorii de muzică acustică live, natură, comunicare, folclor, tradiții populare și cei cărora le pasă de soarta perlei Moldovei - rezervația naturală și culturală „Orheiul Vechi”, informează Noi.md.

 

Partenerul general al „Miorița Verde Fest” este Compania DAAC Hermes, primul importator auto din Moldova care a început să vîndă oficial vehicule electrice și hibrizi plug-in. În cadrul manifestării a fost organizată o expoziție de mașini electrice și hibride ale mărcilor: Jaguar, Volvo, Mazda și Renault.

Festivalul a avut loc pe teritoriul complexului turistic Vila Etnica, partener al manifestării.

 

 Atmosfera festivă și emoțiile de neuitat pentru oaspeții „Miorița Verde Fest” au fost asigurate de Roman Iagupov, TRIGON, Lidia Isac, Mark Oselschi Jazz Trio, Cristina Scarlat, Stela Botez, Kwathula & Bolamba Lokole (Art Labirint), Manjul & Petr Petcovici (Găgăuzia), Diana Matvei & Dmitrii Toma, DJ Anroid, Denis Ryshkovoy.

 

Oaspeții Festivalului au putut degusta și cumpăra vinuri NOVAK WINERY, fabricate din soiuri de struguri moldovenești, ceaiuri naturale de la DOMnMORARU, produse BANANA ART și multe altele.

 

Organizatorii Festivalului au dorit să atragă atenția asupra problemelor ecologice ale acestui minunat loc, pentru a sublinia necesitatea protejării rîului, aerului, solului celei mai faimoase rezervații naturale din Moldova.

Potrivit organizatorului „Miorița Verde Fest”, solistului formației „Zdob Și Zdub” Roman Iagupov, atunci cînd anul trecut a apărut pandemia, toată lumea a fost speriată. Artiștii, muzicienii, ca și multe alte categorii de cetățeni, au rămas fără venituri. Au suferit foarte mult. În general, în societate s-a produs o înstrăinare, oamenii s-au îndepărtat foarte mult unul de celălalt.

 

„Din moment ce sîntem artiști și muzicieni profesioniști, am decis să preluăm controlul asupra situației și să nu pierdem timpul prețios. Am început să visăm, să ne gîndim ce putem face. Am mers în Carpați și am început să creăm un nou album la care am lucrat și care este deja înregistrat pe jumătate în studio. Am filmat videoclipuri, în special „De Ivan Kupala” în colaborare cu interpreta rusă Mașa Makarova (formația „Mașa i Medvedi”) și, literalmente, aici, în aceste locuri, am decis că este imposibil să așteptăm, trebuie să facem ceva, trebuie să îi ajutăm pe artiști, trebuie să creăm ceva. În așa mod a apărut idea unui astfel de festival. Este un festival absolut spontan, o improvizație. Sper că acest festival va continua pentru că, din păcate, viața modernă într-un fel îi înstrăinează pe oameni, toate evenimentele au loc online. Desigur, există cîteva momente pozitive în acest sens, dar, în principiu, comunicarea, întîlnirea, interpretarea muzicii în aer liber sînt posibile și necesare și, prin urmare, am decis să organizăm Festivalul „Miorița Verde Fest”, a spus Roman Iagupov.

 

El a atras atenția asupra faptului că denumirea Festivalului conține deja ideea despre ecologie, natură, muzică live. Este vorba despre folclor și nu doar despre el, ci despre comunicarea live.

„Credem că acest Festival în viitor va fi mai amplu, mai mare, mai bine organizat, întotdeauna este greu să faci ceva pentru prima dată. Am avut puțină experiență, nu am mai organizat un astfel de festival. Sper că toate acestea vor fi continuă”, a spus organizatorul „Miorița Verde Fest”, solistul trupei „ Zdob Și Zdub ”.

 

La rîndul său, Președintele DAAC Hermes Grup Vasile Chirtoca a recunoscut că a susținut cu bucurie ideea lui Roman Iagupov și Serghei Orlov, împreună cu celebrul showman Pavel Duganov, de a organiza un festival de muzică acustică la Butuceni, un loc minunat cu o atmosferă frumoasă.

 

 „Avem mulți muzicieni minunați. Din păcate, aceasta este casta care s-a bucurat de cea mai puțină atenție din partea statului în timpul pandemiei. Toată lumea crede că aceștia sînt oameni care nu declară venituri, cîștigă la nunți... Dar cît cîștigă ei acolo... Comparativ cu nivelul acestei muzici, cu nivelul de personalitate pe care îl avem, acest venit este mizer. Le-aș scuti pur și simplu de impozite”, a menționat Vasile Chirtoca.

 

„Sîntem bucuroși să ajutăm astfel de artiști și următorul eveniment, care cred eu că va avea loc anul acesta, este proiectul nostru comun cu Artistul Poporului din Moldova, celebrul naist Constantin Moscovici, o continuare a proiectului „Hituri de pe vremurile sovietice”. Este vorba despre hituri din anii 70-80, dar puțin și din anii 90, pentru că există multe piese care nu au fost incluse în primul proiect. Ele vor fi incluse în al doilea proiect, vor rămîne și pentru al treilea și al patrulea proiect, ceea ce este interesant”, a spus președintele DAAC Hermes Grup.

La rîndul său, celebrul showman, maestru de ceremonii, deținător al titlului „Cel mai bun toastmaster din lume”, președinte al Fondului pentru Sprijinul Bisericii Ortodoxe din Moldova, titular al Ordinului de Onoare Pavel Duganov a atras atenția asupra faptului că Festivalul „Miorița Verde Fest” a fost organizat într-un loc uimitor, pe malul unui rîu frumos...

 

„Aici s-au adunat artiștii care cîntă live. Acest lucru este foarte important în ziua de astăzi. Și oamenii care au organizat festivalul cunosc muzica nu din auzite. Acesta este legendarul solist al formației „Zdob Și Zdub” Roman Iagupov și cel mai bun producător din această țară Serghei Orlov și toți acei care, astăzi, uniți într-o echipă, au făcut o treabă uimitoare - au oferit muzica în dar. Acest lucru este foarte important astăzi, într-o eră în care ieșim din pandemie și nu putem comunica așa cum am comunicat înainte. Iar ei au încercat să ne aducă mai aproape. Onorați-i și lăudați-i pentru acest lucru!", a subliniat Pavel Duganov.

 

Organizatorul festivalului, producătorul Serghei Orlov a menționat că prin denumirea marelui eveniment „Miorița Verde Fest” se specifică atitudinea față de folclorul moldovenesc, deoarece toată lumea știe balada despre „Miorica”.

„Verde” este culoarea verde, care arată angajamentul nostru față de modurile de transport ecologice, față de ecologia unui loc minunat, deoarece Butucenii, Orheiul Vechi, rîul Răut sînt cele mai frumoase locuri din Moldova. Mi se pare că aceasta este inima Moldovei. De aceea Festivalul este numit așa. În cadrul lui au evoluat artiști absolut diferiți, care cîntă doar live. Fără fonograme, doar muzică live, preferabil muzică acustică, dar au fost interpretate și etno, și folk, și jazz, și etno-jazz și muzică pop într-o versiune acustică, care, mi se pare, atrage absolut pe toată lumea, oameni cu viziuni diferite asupra lumii, cu o înțelegere diferită a muzicii”, a spus Serghei Orlov.

 

„Ideea de a organiza un astfel de festival s-a născut în timpul pandemiei și, datorită DAAC Hermes, a fost realizată în viață. Pentru că fără ei ar fi fost imposibil, și orice eveniment necesită un fel de investiții financiare. Le mulțumesc foarte mult! Sperăm să facem acest festival anual. Sperăm să-l organizăm în fiecare an. Nu știu în ce locuri, totul se poate schimba. Cred că anul viitor festivalul poate crește ca dimensiune, numărul de artiști, și numărul de vedete. Dar primul Festival „Miorița Verde Fest, mi se pare, a fost minunat”, a subliniat organizatorul acestuia, producătorul Serghei Orlov.

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.