CARE ȚĂRI ACCEPTĂ CETĂȚENI MOLDOVENI CU PAȘAPORT EXPIRAT?

16.06.2022

 

 

De la 1 iunie 2022, valabilitatea pașapoartelor cetățenilor Republicii Moldova, care au expirat la 1 ianuarie 2020 sau ar trebui să expire înainte de 30 decembrie 2022, se prelungește acum automat pînă la 30 iunie 2023. Declarația corespunzătoare a fost anunțată pe 18 mai de premierul Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă.


Perioada de valabilitate a documentului se prelungește automat, fără a fi nevoie ca titularul să contacteze direcțiile teritoriale ale Agenției Servicii Publice (ASP) sau oficiile consulare din străinătate.

În legătură cu aceste informații, unii cetățeni ai țării noastre s-au grăbit să plece la odihnă cu pașapoarte expirate, în urma cărora au apărut incidente neplăcute la graniță.

Cert este că, conform regulamentului Comisiei pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEEI) a informat toate statele prin canale diplomatice, în termen de 10 zile, despre prelungirea valabilității pașapoartelor moldovenești, dar nu toate țările au dat undă verde demersului.

 

Pașapoartele cu valabilitate prelungită pot fi folosite doar în statele care au confirmat recunoașterea deciziei autorităților moldovenești. În prezent, confirmarea a fost primită prin canale diplomatice din următoarele state:

 

Letonia
Israel
Federația Rusă
Armenia
Estonia

Potrivit MAEIE, misiunile diplomatice și consulare continuă să facă demersurile necesare pentru a obține acordul pentru executarea deciziei Comisiei pentru Situații de Urgență.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.