VIZA ELECTRONICĂ

E -Viza (viza electronica) este ușor şi comod de accesat, vă economiseşte o pagina din pașaport, dar n-o să vă recomandăm neapărat tuturor să vă perfectaţi vize electronice, pentru că financiar aceste variante, mai mult sau mai puțin, sînt echivalente și ce este mai ușor: să completaţi formulare pe Internet, să aplicaţi la ambasade și consulate sau să solicitaţi vize la ghişeu, fiecare decide pentru el.

 

Pentru prima dată, viza electronică a fost aplicată în Australia. Treptat, tehnologia australiană a vizelor electronice a fost introdusă în alte state. Esența acesteia constă în depunerea cererii pentru obţinerea vizei în format electronic la Serviciului de Migrație sau consulatul țării emitente a unor astfel de vize, cu înscrierea ulterioară în baza de date a serviciilor de frontieră, referitor la eliberarea vizei (sau refuzul de li se elibera o viză). Cererea pentru viză este depusă fie personal pe site-ul instituţiei ce se ocupă de eliberarea vizelor (de exemplu, astfel funcţionează sistemul permiselor electronice din Australia) sau printr-un agent acreditat (în cazul Singapore-ului).

 

De obicei, termenul limită de aplicare ‒ nu mai tîrziu de 72 de ore înainte de intrarea în țară. Pașaportul Dvs. trebuie să fie valabil nu mai puțin de șase luni. De multe ori viza electronică este eliberată pentru vizite pe termen scurt, iar pentru ca să obţineţi vize de lungă ședere trebuie să contactați funcționarii și să lipiți autocolantul de viză în pașaport. Dacă viza dumneavoastră vă dă dreptul să lucrați, este necesar, de regulă, ca autocolantul cu viza să fie în paşaport (dar nu peste tot, în Australia, unde baza de date este deschisă pentru toți angajatorii care angajează străini nu este nevoie de autocolant de viză). Se întîmplă că necesitatea autocolantului de viză să depindă de cetățenie, spre exemplu cetățenii Republicii Moldova și țărilor din CSI pentru vize în Australia nu au nevoie de autocolante, iar cetățenilor altor ţări le sînt încă necesare. De obicei, autorizația electronică este valabilă 30 de zile și doar pentru o intrare.

 

Avantaje:

1. Autocolantul vizei nu ocupă spațiu în pașaport, reducînd astfel cheltuirea paginilor. În loc de viza lipită pe o pagină întreagă și ștampila de pe altă pagină vi se va pune doar o mică ștampilă la intrare și una de aceleaşi fel la ieșire; 2. Tehnic viza electronică este ușor de "atașat" la noul pașaport, dar complexitatea birocratică diferă de la o țară la alta; 3.Sînteţi protejat detentativele de extorcare și, în general, de orice fel de comunicare cu personalul care eliberează vize; 4.Economisiţi timp la traversarea frontierei.

 

Dezavantaje:

1. În cazul problemelor survenite în reţea la punctul de trecere a frontierei puteţi avea probleme la intrare, pînă la lungi aşteptări şi interdicţia de a traversa graniţa. De aceea, este recomandabil să purtaţi cu Dvs. confirmarea de eliberare a vizei electronice pe hîrtie; 2. O situație similară poate apărea cu înregistrarea la zborul în țara de plecare, în cazul în care compania aeriană nu poate verifica viza,copia nefiind document credibil. În practică, acest lucru se întîlneşte rar; 3. În cazul în care țara A, care eliberează vize electronice vă dă dreptul a intra într-o țară B, atunci călătorul cu viza electronică, nu o va putea folosi, deoarece ţara A nu-şi va deschide accesul la bazele lor de date a vizelor pentru țările terțe; 4. Unele țări nu eliberează business vize prin intermediul internetului; 5. Economia de timp va fi minimă, în special, la punctele de trecere a frontierei: nu se fac rînduri separate şi nici tratament individual nu există; 6. Viza obţinută trebuie să o scoateţi în tipar, pentru cazurile cînd nu vor funcţiona purtătorii electronici; 7.Viza electronică nu este acceptată la toate punctele de trecere a frontierei. Autorizarea electronică a anumitor țări poate fi utilizată numai la intrarea în ţară cu avionul. Dacă planificaţi să călătoriţi pe mare sau pe uscat, va trebui să obțineţi o viză în conformitate cu metoda stabilită. Înainte de călătorie, verificați pe unde puteți trece granița cu o viză electronică și pe unde nu.

 

Totodată, țineți cont că sistemul e-viza ale unor state (în cazul României, etc) oferă la moment doar posibilitatea programării electronice a vizitei la ghişeu, pentru depunerea documentelor în original la secția consulară. Unele state sînt în proces de definitivare şi testare a sistemului e-viza care, de asemenea, se regăsesc în tabelul de mai jos.

 

 

 

Ţări

Aplicabilitatea

1

Australia

Serviciul e-viza este valabil pentru toate categoriile de vize. Cererea se depune on-line la Ambasada Australiei. Confirmarea de acordare a vizei parvenită de la Ambasada Australiei urmează a fi imprimată şi prezentată împreună cu paşaportul la îmbarcare în aeroport.

 

2 Bahrain

În prezent, doar moldovenii din Golful Persic pot solicita e-viza. Se preconizează că în curînd, cetăţenii a 102 ţări ale lumii vor putea obține posibilitatea de a perfecta vize pentru Bahrain on-line.

3 Cambodgia Serviciul e-viza este valabil doar pentru deplasări în scop turistic.
4

 România

Serviciul românesc e-viza oferă  doar posibilitatea programării electronice a vizitei la ghişeu, pentru depunerea documentelor în original la secția consulară.

5

Turcia

Aplicarea on-line este valabilă doar pentru pentru vizele turistice. Țineți cont că de la 01.06.2014 cetățenii Republicii Moldova nu au nevoie de vize (inclusiv în scop de turism) pentru a călători în Turcia.

6 Myanmar Aplicarea on-line este valabilă doar pentru vizele turistice. 

Republica Moldova nu se află pe lista țărilor, ai căror cetățeni pot obține viza electronică, chiar dacă turiștii din Myanmar pot călători în Republica Moldova cu viză electronică.

 

7 Moldova

De la 1 august străinii pot solicita online VIZA DE SCURTĂ ȘEDERE pentru Republica Moldova accesînd portalul guvernamental.

8 Italia

Un nou tip de viză italiană ‒ viză pentru start-up-uri. Procedura de obținere a unei astfel de vize este simplificată ‒ cererea poate fi depusă on-line, ca să fie obținută  deja peste o lună. Acest sistem permite transportarea în Italia a unui grup în număr nu mai mare de 5 membri pentru un termen de cel puțin 1 an.

9    India

Сetăţenii Republicii Moldova care doresc să călătorească în India în scop turistic, dar şi în vizită particulară sau pentru afaceri ocazionale, pot obţine viza în sistemul electronic e-Turist visa, accesînd  - https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html. Valabilitatea vizei este de 30 de zile de la data sosirii în India şi poate fi utilizată pentru intrare în India doar prin aeroporturile internaţionale ale ţării. Sistemul e-Turist visa permite obţinerea vizei electronice doar de 2 ori pe an, cu o singură intrare.

10 Sri Lanka

Serviciul e-viza este valabil pentru toate categoriile de vize cu excepția vizelor de lucru.

11 Кenya

Anterior, viza pentru Kenya putea fi obținută la sosire – o atare posibilitate era oferită celor care zburau în Kenya prin aeroportul din Nairobi. Din 2 iulie, regulile s-au schimbat: acum întreaga procedură este mutată pe internet, iar pentru perfectarea actului permisiv este necesară înregistrarea pe portalul de stat ecitizen.go.ke.

 

Următorii pași după înregistrare includ alegerea tipului de viză, completarea cererii electronice și plata taxelor de viză. Solicitarea unei vize trebuie făcută în prealabil, perioada de examinare a cererilor durînd 2-7 zile lucrătoare. Confirmarea vizei va fi trimisă la adresa de email a solicitantului, aceasta va trebui imprimată și prezentată la controlul de frontieră. 

12 Singapore Serviciul sistemului e-viza este valabil pentru deplasările în scop de turism, afaceri, vizitarea rudelor, prietenilor. Cererea pentru e-viză poate fi depusă doar printr-un agent acreditat.
13 Mexic

În prezent, serviciile sistemului e-viza sînt valabile doar pentru cetățenii Ucrainei, Turciei și Federației Ruse.

14 EAU

În loc să meargă la Oficiul Serviciului de Imigrație, moldovenii și alți cetățeni străini care locuiesc în Dubai îşi pot rezolva toate întrebările legate vize, descărcînd aplicația mobilă pentru smartphone-uri. Aplicația le permite cetățenilor, rezidenților și companiilor străine să aplice vize pentru ei, rude sau angajați, să actualizeze sau să schimbe statutul vizelor existente. 

15 Sfîntul Kitts și Nevis Viza poate fi obţinută, on-line, accesînd site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Sfîntul Kitts şi Nevis şi completînd formularul tip cu cîteva zile înainte.
16. Uganda

Oamenii de afaceri, turiștii, studenți și toți ceilalți vizitatori vor avea acum posibilitatea de a solicita vize pentru Uganda și permisiunea de intrare prin intermediul Internetului.

IMPORTANT! Este vorba despre toate tipurile de vize: diplomatice și oficiale, turistice, unice și multiple, de tranzit, precum și viza unică pentru Africa de Est, care oferă dreptul de a vizita Kenya, Rwanda și Uganda pe o perioada de pînă la 90 de zile. Decizia de a elibera o viză (scrisoare de confirmare), solicitantul o va primi prin e-mailul, indicat în solicitarea de viză. Vă rămîne doar să scoateți documentul în tipar și să-l prezentați la frontieră împreună cu pașaportul.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.