ÎN BULETINUL MOLDOVENESC DEJA SE PERMITE INDICAREA PATRONIMICULUI

15.03.2016
În buletinul moldovenesc deja se permite indicarea patronimicului
 

Judecătoria sectorului Rîșcani a emis o hotărîre fără precedent pentru Moldova, care permite introducerea la dorința solicitantului în buletinul de identitate a patronimicului, pe lîngă nume și prenume. Potrivit hotărîrii, la solicitarea cetățeanului, organul competent este obligat să anuleze buletinul de identitate în care nu este indicat patronimicul și să elibereze unul nou. Hotărîrea a fost emisă în urma nenumăratelor cereri depuse de juriștii Congresului comunităților rusești din Moldova și Centrului pentru protecția drepturilor compatrioților ruși care locuiesc în Republica Moldova.


Procesul împotriva uneia dintre judecătoriile municipiului Chișinău a fost inițiat după ce compatrioții ruși de pe ambele maluri ale Nistrului s-au arătat indignați de modificările la Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte. Modificările la Lege au fost aprobate în Parlament patru ani în urmă. Potrivit președintelui Congresului comunităților rusești și directorului Centrului pentru protecția drepturilor concetățenilor ruși din Republica Moldova, Valeri Klimenko, inițial a fost examinată posibilitatea sesizării Curții Constituționale (CC).


„Am pregătit și depus cererea la una dintre judecătoriile municipiului Chișinău fără a cunoaște preferințele politice ale membrilor CC, 85 la sută dintre care sînt cetățeni ai României. Adică am urmat calea creării unui precedent în bază căruia orice concetățean rus va putea obține buletinul de identitate cu menținerea patronimicului”, a menționat Klimenko.


Juriștii Centrului au invocat în instanță Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale și Legea națională din 2001 în care se spune că persoanele care fac parte din minoritățile naționale au dreptul să folosească în acte oficiale numele, prenumele și patronimicul, dacă acestea sînt prevăzute în limba lor maternă. Judecătoria a acceptat argumentele solicitantului și a declarat drept ilegale acțiunile întreprinderii „Registru”, responsabilă pentru perfectarea și eliberarea actelor oficiale.


De acum înainte, orice concetățean rus va putea obține actele necesare în conformitate cu normele și practica limbii ruse, invocînd hotărîrea Judecătoriei Rîșcani. Potrivit reprezentanților Centrului, de beneficiile acestei hotărîri vor putea face uz și reprezentanții altor grupe etnice care vor dori să-și restabilească patronimicul în documentele oficiale.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.