ÎN ITALIA ESTE URGENTĂ NEVOIE DE REPREZENTANȚI CU EXCELENTE CALITĂŢI DIPLOMATICE, DAR ŞI UMANE

26.09.2013
Foto: ntv.ru

Portalul Viza.md a publicat recent informații referitoare la calitatea serviciului consular moldovenesc prestat în nordul Italiei, precum și Apelul către prim-ministrul Iurie Leancă şi seful CNA Viorel Chetraru la acest subiect. 

 

Pînă în prezent, autoritățile Republicii Moldova nu au oferit comentarii despre scandalul de la Consulatul General al Republicii Moldova la Bologna. 

 

Probabil că în ajunul întîlnirii de la Padova a diasporei moldoveneşti din nordul Italiei cu premierul Iurie Leancă, MAEIE va delega o comisie care va verifica activitatea dlui Nicolae Nucă, Consul General al Republicii Moldova la Bologna.

 

Vă propunem mai jos să luați cunoștință de articolul «Cînd s-o împărţit norocul...» publicat în ziarul migranților moldoveni «Gazeta Basarabiei».

 

,,Moldovenii din Italia nici nu au bănuit vreodată cum sînt apăraţi şi protejaţi de statul nostru, mai bine zis, de unii reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, cum ar f Consulul General al Republicii Moldova, Nicolae Nucă.

 

În „REGULAMENTUL cu privire la activitatea misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova”, printre sarcinile de bază ale misiunilor găsim: c) protejează drepturile şi interesele cetăţenilor Republicii Moldova (persoanelor fizice şi juridice)...; n) în limitele admise de legislaţia statului de acreditare, exercită pe teritoriul acestuia funcţii consulare prevăzute de normele de drept internaţional şi de legislaţia Republicii Moldova, încurajează stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor cu concetăţenii noştri aflaţi permanent sau temporar pe teritoriul statului de acreditare; o) în modul stabilit, organizează şi coordonează acţiunile de protecţie a cetăţenilor moldoveni aflaţi în statul de acreditare, în cazul unor situaţii excepţionale.

 

La 30 august curent ziarul „Jurnal de Chişinău” publică dezvăluiri despre afaceri dubioase la Consulatul din Bologna. Afacerea în sine e foarte simplă şi constă în estorcare de bani de la cetăţeni, care achitau dublu pentru traduceri şi alte acte. Tot în „Jurnal de Chişinău” dl Consul General N. Nucă declară că „a moştenit această stare de lucruri...”. În aprilie 2010, pe cînd „erau comuniştii la putere”, Consulul Corneliu Bobeica elibera un singur act de 40 euro, care conţinea atît declaraţia de autenticitate a permisului de conducere (dichiarazione consolare di autenticità), cît şi declaraţia de exacte generalităţi (si identifica nella stessa persona fisica).

 

De cînd avem democraţie în Moldova şi pe consulul N. Nucă la Bologna, s-au inventat două acte separate cu preţ de 40 euro fiecare. Dacă la Roma achităm pentru aceste acte doar 55,00 euro (sumă compusă în felul următor: 40 pentru actul despre care am vorbit mai sus, plus 15,00 euro pentru traducere), la Bologna se achită 80 euro: 20 euro pentru a traduce fiecare parte din permis (faţă şi verso), 6 euro legalizare (3 euro pentru fiecare), plus 5 euro de taxe aferente, pentru un total frumuşel de 111 euro, care, amintim, deseori erau achitaţi în numerar direct în mînă dlui N. Nucă.

 

MAEIE are de cîteva săptămîni actele care demonstrează aceste afaceri dubioase, iar noi, „Gazeta Basarabiei”, am solicitat în cîteva rînduri explicaţii pe acest caz, solicitări care însă rămîn fară răspuns. MAEIE ignoră orice sesizare şi comentariu pe cazul Nucă, în timp ce cetăţenii au de suferit în continuare. Bunăoară, după aceste dezvăluiri, Consulatul din Bologna nu mai face traduceri şi lumea care vine de la sute de kilometri este nevoită să se întoarcă cu mîna goală, la consulat li se zice scurt pe doi „nu facem traduceri”, deşi pe site-ul oficial nu găsim nimic în acest sens.

 

La ziua de azi Consulul General N. Nucă este în plină activitate şi, mai mult ca atît, îl găsim ca „invitat de onoare” pe afişul unei asociaţii din Padova alături de Premierul Iurie Leancă şi Victor Lutenco, Şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora. V. Lutenco, la fel ca şi reprezentanţii MAEIE au ignorat solicitările noastre de a face lumină în acest caz.

 

Să revenim la subiectul traducerilor care la Bologna se făceau exclusiv prin intermediul „Agenţiei de servicii şi traduceri” din Roma. Pentru aceste traduceri cetăţeanul, iarăşi, în loc să achite 15 euro, achita 30. Agenţie înregistrată pe numele lui Sergiu Marinescu şi care şi-a încetat activitatea la o zi după apariţia articolului în „Jurnal de Chişinău”, pe 1 septembrie 2013.

 

Am făcut apel către Premierul Iurie Leancă, către directorul CCCEC Viorel Chetraru, Vice-prim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova Natalia Gherman ş.a., ca să fie luate măsurile de rigoare (aplicarea sancţiunilor administrative, sesizarea organelor de drept, iniţierea unei anchete de serviciu cu suspendarea activităţii interesatului pe durata anchetei, etc.) pentru redresarea situaţiei care aduce grave prejudicii materiale unui număr de peste 100 000 cetăţeni din nordul Italiei şi... NIMIC.

 

Am accentuat în editorialul precedent că în Italia este urgentă nevoie de DIPLOMAŢI, de reprezentanţi cu excelente calităţi diplomatice, dar şi umane. Se pare că pentru această ţară Ministerul nu mai are cadre competente, ori, vorba cîntecului, „cînd s-o împărţit norocul, moldoveanul din Italia era dus la lucru”...

Olga Coptu

 

 

Sursa: Gazeta Basarabiei

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.