ŞLEAHTIŢCHI: INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÎNT VOR FI CLASATE CONFORM CRITERIILOR DE CALITATE

09.02.2012
Foto: tv7.md

Universităţile, colegiile şi liceele din Moldova vor fi ierarhizate în baza unor clasamente instituite conform criteriilor de calitate. Reforma sistemului de învăţămînt, corespunzător calităţii serviciilor educaţionale oferite de instituţii, se va produce odată cu implementarea Codul Educaţiei, care urmează să fie aprobat în curînd de Guvern şi adoptat de Parlament.

 

Declaraţii în acest sens au fost făcute, astăzi, de Mihail Şleahtiţchi, ministru al Educaţiei, la un seminar organizat pentru managerii instituţiilor de învăţămînt preuniversitar din municipiul Chişinău, în incinta Liceului teoretic "Nicolae Iorga" din capitală. În context, ministrul Educaţiei a specificat că se prevede ca, în primii cinci ani, în cadrul unui audit internaţional, va fi stabilit care sînt cele mai performante şi cele mai codaşe licee din ţară. În acest mod, liceele din prima categorie vor putea să se dezvolte în continuare, datorită unor stimulente de la buget, iar cele din a doua categorie urmează să dispară din reţeaua instituţiilor de învăţămînt.

 

Instituţiile de învăţămînt vor fi selectate în conformitate cu zece criterii de performanţă ce reies din conceptul de calitate, cum ar fi profesionalismul, educaţia vocaţională, lipsa corupţiei etc. În baza clasamentelor respective, atunci cînd vom observa că din învăţămînt pleacă semidocţii, incompetenţii şi iresponsabilii, vom şti că aceştia pleacă în baza deciziilor direcţiilor de învăţămînt sau a Ministerului Educaţiei şi pentru că nu au rezistat criteriilor de calitate din învăţămînt, a precizat Şleahtiţchi.

 

În anul de studii 2011-2012, în învăţămîntul primar şi secundar general sînt încadraţi în jur de 380 mii de elevi sau cu 3,8 la sută mai puţin decît în anul de studii precedent. În ultimii 10 ani, numărul elevilor s-a micşorat cu 37 de procente.

 

Sursa: tv7.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.