ASTĂZI ESTE AJUNUL BOBOTEZEI

18.01.2012
Foto: tv7.md

În Ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănîncă şi nu se bea nimic.

 

Canoanele Bisericii învaţă că în Ajunul Bobotezei se ajunează total, iar a doua zi se ia agheasmă pe nemîncate.

 

Cu Agheasma Mare se stropesc casele credincioşilor şi locuitorii acestora, în Ajunul Bobotezei.

 

Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfinţite, cum ar fi de pildă, la binecuvantarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troitţlor, a clopotului, a vaselor ş i veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfîntului şi Marelui Mir.

 

Dacă Agheasma Mică se poate săvîrşi ori de cîte ori credincioşii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiază de două ori pe an, in Ajunul Botezului Domnului şi în ziua praznicului Bobotezei.


În cadrul slujbei de sfinţire a apei se citesc trei paremii, toate din prorocia lui Isaia şi Evanghelia, în care se prezintă în rezumat Botezul Domnului.

 

La finalul slujbei, preotul slujitor afundă de trei ori crucea şi busuiocul în apa cîntînd troparul Praznicului. "În Iordan botezîndu-Te Tu Doamne ..."

 

În casele credincioşilor, agheasma se păstrează la loc de cinste, în vase curate şi dintr-însa se gustă pe nemîncate, în zilele de post şi ajunare. Potrivit învăţăturii Sfinţilor Părinţ,i "firea apei celei sfinte este ca să spele şi trupul şi sufletul, să-l sfinţească, să-l înnoiască şi să-l facă fiu al lui Dumnezeu".

 

Sursa: tv7.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.