BUGETUL DE STAT PENTRU 2012 A FOST REDUS DIN CAUZA ACUMULĂRII INSUFICIENTE DE FONDURI

12.07.2012
Foto: realitatea.ro

Parlamentul Republicii Moldova, în seara zilei de ieri, a aprobat amendamentele la Legea bugetului de stat pentru anul 2012, care prevede reducerea veniturilor, cheltuielilor şi a deficitului. Astfel, veniturile la buget au fost reduse cu 334,2 milioane de lei sau cu 1,6% - pînă la 21 miliarde 033,1 milioane de lei, iar cheltuielile au scăzut cu 425,2 milioane de lei sau cu 1,9% - pînă la 21 miliarde 939,1 milioane de lei. Deficitul bugetar a fost redus cu 91 milioane de lei sau cu 9,1% - pînă la 906 milioane de lei.

 

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat că, în primele luni ale anului2012, veniturile bugetare au fost sub nivelurile ţintă, reflectînd parţial încetinirea creșterii economice în ţară. Ministerul Finanţelor a redus previziunile privind veniturile din TVA cu 450 milioane de lei, din accize – cu 143,2 milioane de lei, din subvenţii – cu 266,2 milioane de lei şi alte venituri.

 

În plus, întîrzierea în acest an a următoarei tranşe de asistență străină ameninţă executarea bugetului. Diferenţa dintre veniturile aprobate anterior şi cele aşteptate a fost de aproximativ 800 de milioane de lei. Aceasta va fi acoperită în parte de creşterea numărului de taxe şi tarife, care vor oferi venituri la bugetul de stat în valoare de 465 de milioane de lei. Pentru a creşte veniturile la trezorerie, s-a decis majorarea taxei pentru licenţa de organizare a jocurilor de noroc cu 60% şi pentru alte tipuri de licenţe - cu 30%. Se preconizează că această măsură va creşte veniturile cu 40 de milioane de lei.

 

În plus, se preconizează ca aproximativ 340 de milioane de lei să fie obţinute prin emiterea a două noi tipuri de licenţe în domeniul comunicațiilor 4G. Se aşteaptă că aproximativ 125 de milioane de lei vor merge la Trezorerie în formă de accize la autoturismele termenul de exploatare al cărora depășește 7 ani. În plus, cheltuielile bugetare vor fi raţionalizate. Pachetul dezvoltat de politici economice şi fiscale trebuie să asigure echilibrul necesar de venituri şi cheltuieli, în scopul de a păstra deficitul public general la nivelul de 1,3% din PIB, în loc de rata proiectată de 0,9%.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.