CUM PUTEM CĂLĂTORI PRIN INTERMEDIUL REȚELEI DE „SCHIMB OSPITALIER”?

26.05.2015
Foto: viza.md

V-am povestit despre aşa-numitele The Hospitality Club, care permit călătoriile la schimb. O opțiune bună: plecaţi să locuiţi pe un iaht de pe Riviera franceză, iar în apartamentul Dvs. cu două camere stă în acest răstimp un francez.

 

Despre ce este vorba?

Hospitality Club (Clubul ospitalităţii) este o comunitate online a oamenilor din diferite țări, unde oamenii se invită reciproc în vizită. Călătorind astfel, economisiţi pe cazare, dar cel mai important lucru e că aveţi posibilitatea să vă familiarizaţi în detalii cu realitățile locale.

 

Cum au apărut?

Conceptul „ospitalităţii reciproce” sau „schimbului de ospitalitate”, constituit în baza încrederii reciproce a oamenilor, a apărut oficial în anul 1949, odată cu apariția unui serviciu internaţional necomercial, Servas Open Doors, susținut de voluntari. Invitația în ospeţie a fost principalul instrument pentru punerea în aplicare a misiunii „pace în întreaga lume”, ceea ce după cel de-Al Doilea Război Mondial era mai mult decît actual. Ideea unui astfel de schimb intercultural a prins imediat rădăcini, ca deja în anul următor cu eforturile echipei de profesori să apară un nou serviciu – Intervac, scopul principal al căruia era să economisească în călătorie. Odată cu dezvoltarea Internetului ideea s-a mutat în spațiul virtual și a înflorit: astăzi mai mult de jumătate de milion de oameni sînt membri ai unor astfel de cluburi.

 

Ce fel de cluburi există?

În lume există zeci de cluburi de ospitalitate. Printre acestea se numără chiar din cele specializate, de exemplu, pentru: bicicliști (Warm Showers, www. warmshowers.org), vorbitorii de esperanto (Pasporta Servo, www. tejo.org), femei (Women Welcome Women World Wide, www. womenwelcomewomen.org.uk), reprezentanţii minorităților sexuale (Lesbian&Gay Hospitality Exchange International, www. lghei.org), persoanele cu IQ-ul ridicat (Mensa vedere, www. mensa.org) și chiar a foştilor poliţişti (International Police Association, www. ipa-usa.org ). Astăzi cel mai mare și în creștere proiect gratuit este Couchsurfing (www.couchsurfing.com). Acesta reunește mai mult de 1, 332 mil. de oameni din întreaga lume.

 

Ce însemnă o „vacanţa la schimb ospitalier”

O „vacanţa la schimb ospitalier” este una dintre opțiunile de călătorie, atunci cînd oamenii nu numai că merg unii la alţii în ospeţie, ci fac schimb de case pentru un week-end sau pe durata vacanţei. Acest lucru îi oferă fiecărui participant posibilitatea de a face schimb, de a trăi diferit, practic o altă viaţă, cum s-a întîmplat, spre exemplu, cu eroii celebrului film al lui Nancy Meyers „The Holiday – Vacanţa” (2006). În acelaşi timp, faptul că proprietăţile nu sînt echivalente nu contează, deoarece călătorii sînt interesați mai mult decît orice să aibă o nouă experiență, iar ceea ce vi se pare obișnuit sau neconfortabil pentru dvs., se va dovedi a fi exotic pentru oamenii din alte țări. Casa mică din sat, cea mai mică garsonieră dintr-un orăşel din suburbie nu vor fi mai puțin interesante pentru turiștii străini, decît o vilă pe Coasta de Azur. De regulă, schimbul de case este realizat prin intermediul serviciilor plătite. De exemplu, unul dintre acestea este – Homelink (homelink.org) şi are un birou în Rusia și aproximativ 100 de participanţi în Rusia. De remarcat faptul că totuşi cel mai des este folosită metoda cu amînare, atunci cînd vin în vizită unii la alţii pe rînd.

 

De ce trebuie să fiţi membru al clubului?

Accesul la baza de date a mii de tovarăşi de idei extinde incredibil oportunitățile geografice și financiare pentru călătorie. În plus, puteți găsi prieteni care au aceleași interese cu Dvs. Probabil, că nu prea mulţi dintre cunoscuţii tăi ruși locuiesc, spre exemplu, pe tancuri petroliere, iar în Franţa sau Olanda veţi găsi sute de astfel de oameni. Și încă ceva: călătorii experimentaţi susțin că să primeşti oaspeţi nu este mai puţin interesant, decît să mergi tu însuţi în ospeţie: se actualizează sentimentele faţă de propria cultură. În plus, pentru activiștii mişcării este prevăzută creșterea: mulți devin voluntari și reprezentanți ai orașelor și țărilor proprii, care coordonează viața clubului. Şi încă un bonus plăcut: practicarea limbii. Unii, primind oaspeți, au învăţat limba engleză de la zero.

 

Care este structura de interior a Hospitality Club-urilor și cine sînt toţi acești oameni?

Cea mai mare parte a participanților sînt oameni cu statut social diferit de la 18-pînă la 35 ani, care de dragul aventurii sînt gata să se mulţumească cu condițiile cele mai modeste (deși în calitate de excepții, pot fi şi călători, care au peste 80 de ani). Toate Hospitality Club-urile sînt organizații necomerciale, susținute de către voluntari care fac totul gratuit: moderează site-ul, blochează spamul și propunerile gen site-uri matrimoniale. În astfel de rețele sociale, după înregistrare aveţi mînă liberă: căutaţi de sine stătător variante în baza de date, corespondaţi și călătoriţi pe propria răspundere (ceilalți voluntari nu poartă nici o responsabilitate faţă de dvs.). În ceea ce privește cluburile care au taxe, în fiecare țară sînt coordonatori speciali care vă vor ajuta cu căutarea, întocmirea contractelor de schimb al caselor, precum și cu toate detaliile importante.

 

De cît timp este nevoie pentru a găsi varianta dorită?

Ideal ar fi să începeţi căutarea cu cel puțin o lună înainte de călătoria propriu-zisă. Dacă este necesar, multe gazde sînt dispuse să-i primească pe călătorii care nu au unde înnopta în aceeași zi, dar în majoritatea cazurilor preferă să primească solicitarea cu planurile și așteptările dumneavoastră cu cel puțin o săptămână-două înainte de sosire, pentru ca să vă rămână timp să discutaţi şi să stabiliţi detaliile referitor la cazare. Cu cît este mai populară țara, cu atît mai devreme trebuie să începeţi să căutaţi. Desigur, cu cît mai multă experienţă aveţi în astfel de călătorii, cu atît mai mare este şansa să primiţi un răspuns rapid.

 

Cum puteţi deveni membru al clubului?

În cazul serviciilor gratuite este simplu: după completarea formularului de înscriere (de cele mai multe ori în limba engleză) clubul confirmă înregistrarea dvs. Aceasta ar putea dura de la o zi pînă la două săptămâni. Din acel moment, pentru dvs. sînt disponibile toate opțiunile și serviciile clubului: puteţi căuta opțiuni de călătorie.


La centrele cu plată totul începe, de asemenea, de la un chestionar, ca apoi să urmeze un interviu la telefon sau personal cu coordonatorul clubului. Procesul poate dura pînă la o lună. Se întîmplă ca solicitantul să fie refuzat în cazul în care coordonatorul consideră că acesta nu corespunde parametrilor principali: nu e o persoană adecvată, nu e de sine stătătoare și are o experiența minimă, în ce priveşte călătoriile.

 

Ce dacă nu pot primi oaspeţi?

Nu este obligatoriu, este benevol. Dacă condiţiile nu vă permit să invitaţi oaspeți, dar vă doriţi comunicare: vă puteţi întîlni la o ceaşcă de cafea, să-i organizaţi o excursie prin oraș. Pentru aceasta este suficient să indicaţi în profilul dvs. că nu găzduiţi oaspeţi, dar sînteţi dispuși să le fiţi ghid. În plus, membrii cluburilor au posibilitatea de a comunica fără să plece undeva. Spre exemplu, participanții proiectului Couchsurfing organizează întîlniri în localităţile lor, unde sînt invitaţi toţi doritorii: şi localnicii, și oaspeţii. Despre toate evenimentele oriunde în lume este uşor de aflat din opțiunea profilului „Find eveniment”

 

Ce trebuie să faci pentru a fi invitat în ospeţie?

Pentru a obține un răspuns pozitiv la solicitarea dvs., merită să munciţi, completînd detaliat profilul din chestionarul de pe site. Este vorba de date cu caracter personal, cercul de interese, fotografii şi rapoarte despre călătorii, descrierea condiţiilor dvs. de trai. Pagina dvs. promoţională este concepută pentru a le atrage atenţia altor călători. Persoana care va citi cererea dumneavoastră, se va uita neapărat şi la profil. De asemenea, ar trebui să citiți cu atenție profilurile persoanelor care prezintă interes pentru dvs.: majoritatea indică exact parametrii doriţi ai oaspeților, spre exemplu: nefumători, vegetarieni, nu mai mult de două persoane și așa mai departe.

 

Problema securităţii

Dacă vorbim despre cluburile cu plată, însuşi faptul că trebuie să plătiţi în calitate de membru, precum și interviul obligatoriu cu verificarea datelor din pașaport înainte de înregistrare, reduc la minim variantele nesigure. Cluburile gratuite, au de asemenea, propriile lor sisteme de securitate: spre exemplu Clubul Couchsurfing are un sistem de verificare prin intermediul cardului de credit, puteţi verifica la dorinţă, achitînd o taxă minimă de 25 dolari SUA. Apoi la adresa cutiei poștale vine o carte poştală cu codul personal, iar în sistem dvs. vă identificaţi cu pictogramă specială. În plus, există un sistem de comentarii și garanții: în profilurile lor călătorii lăsa comentarii referitor la o anumită gazdă sau oaspete.

 

Cum are loc perfectarea juridică legală a „vacanţei la schimb ospitalier”?

Între participanţii „vacanţei la schimb” se întocmeşte un contract, în care fiecare parte, în formă liberă îşi poate expune orice dorințe şi cerinţe: cine plătește pentru curentul electric, cine plimbă cîinele, cum va fi încasată compensaţia în cazul deteriorării proprietății dumneavoastră. Tot aici pot fi discutate garanţiile că excursia va avea loc. La contract sînt ataşate telefoanele coordonatorilor care pot fi contactaţi în cazurile de forță majoră. Pentru mulți este dificil să își lase locuințele pe mîna străinilor, cu toate acestea, conform statisticilor site-ului Home Exchange (www.homeexchange.com) aproximativ 85% dintre participanţi acordă cea mai înaltă notă atitudinii grijulii a oaspeţilor faţă de casa lor. Una dintre garanțiile securităţii proprietăţii dvs. poate deveni asigurarea bunurilor pentru o perioadă scurtă, cea a concediului și a timpului, cît stau oaspeții la dvs.

 

Cum să te decizi prima dată?

Ar fi mai bine ca începătorii să nu-şi planifice şederea în ospeţie pe durata întregii călătorii. Invitația de cele mai multe ori presupune că veți petrece mai timp cu proprietarul și familia lui. A fi oaspete este aceeași muncă, ca și acea de gazdă primitoare. Pentru comunicare este nevoie de multă energie și puteri, ambele părți au o sarcină dificilă: trebuie să se placă reciproc. În primul rând să încerce să locuiască în ospeţie o perioadă limitată de timp, iar pentru restul vacanței să-şi facă o rezervaţie la hotelul potrivit.

 

Din еxperienţa personală:

Maria Oleneva, 24, membră-călător a Clubului Couchsurfing

„Din ianuarie 2009 călătoresc prin Asia, aici invită în ospeţie, în special, vorbitorii de limba engleză, oameni deloc săraci şi te iau cu maşina chiar şi acei care nu vorbesc limba engleză. Prin intermediul acestor calatorii eu pot nu numai să văd cum trăiesc oamenii, ci şi să obțin o imagine completă a lumii”.

 

Dmitri Sivenkov, participantul proiectului Couchsurfing din partea Moscovei:

„Acum mi-am întemeiat o familie și încerc să abordez oaspeții gîndindu-mă bine, iar înainte de asta am avut o perioadă obsesivă, înscriindu-i pe toţi la rînd, fără discernămînt. Cu soția și copiii am călătorit la Barcelona, în Grecia, Austria, ne-am împrietenit cu o familie austriacă. Personal, prefer ca la mine să vină în ospeţie pentru o perioadă nu mai scurtă de cinci zile, căci altfel cum vei reuşi să cunoşti o persoană?”

 

Natalia Vladimirova, 25, jurnalistă, reprezentanta Vladivostokului în proiectul Couchsurfing:

„Găzduiesc permanent oaspeţi şi m-am împrietenit cu Joan din Franța, i-a plăcut aît de mult la noi că a venit în ospeţie pentru a doua oară. La început nu vorbeam prea bine engleza, acum pot discuta pe orice teme. Eu locuiesc cu mama și fratele meu, nici unul dintre ei nu este împotrivă să primim oaspeţi, lucru care îmi convine foarte mult”.

 

Tatiana Gurieva, 50 de ani, clubul Homelink:

„Am plecat pentru prima dată prin intermediul clubului în anul 2005 în Franța și Italia, iar înainte de asta, am avut experienţa schimbului prin intermediul instituţiilor de învăţămînt, aşa că mi-a fost mai simplu şi nu mi-a fost teamă. Nu am încercat să folosesc rețele gratuite, dar încă cînd nu era dezvoltat Internetul, a fost la noi un american și ne-a povestit despre catalogul People to People. Atunci am plasat şi noi anunțul nostru, de plecat nu am plecat, dar scrisori am primit, oamenii erau interesaţi de viaţa noastră. 

Sursa: nat-geo.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.