CUM SĂ-ŢI PLANIFICI DE SINE STĂTĂTOR CĂLĂTORIA ÎN MEXIC

30.05.2013
 

Vă sugerăm să vă familiarizați cu impresiile de călătorie ale compatrioatei noastre care locuieşte la Munchen şi care a povestit portalului locals.md despre cum să-ţi organizezi de sine stătător o călătorie pe coasta Caraibelor din Peninsula Yucatan, mai exact în Mexic.


,,Ne-am pregătit de călătorie în Mexic în mare grabă ‒ a apărut ideea de a petrece o vacanţă în comun cu rudele din Canada pe un teritoriu "neutru". Iar odată ce cele două săptămîni de concediu nefolosit de către noi în noiembrie erau pe conștiința noastră o sarcină destul de împovărătoare şi gîndul la o vreme caldă, indienii Maya, nucile de cocos proaspete și fajitas a fost întîmpinată cu mare entuziasm.

 

După ce ne-am apreciat cu regiunea ‒ coasta Caraibelor a peninsulei Yucatan și distribuind prieteneşte responsabilitățile de căutare a hotelului şi biletelor de avion, am început să ne mişcăm mai repede spre țintă.


În primul rînd trebuie să luaţi aminte, că întreaga regiune a Caraibelor este expusă uraganelor și / sau ploilor, iar activitatea maximă a acestora revine perioadei de la 1 iunie pînă la 30 noiembrie. Cu toate acestea, nu este exclus ca şi în orice altă perioadă concediul dvs. să fie umbrit de norii apăruţi sau invers ‒ va fie o vreme frumoasă în timpul sezonul oficial de ploi. Am decis să riscăm și nu ne-am înşelat: în a doua jumătate a lunii noiembrie timp de două săptămîni doar o dată a plouat. Principalul aflux de turiști, în special din America de Nord, în regiunea Riviera Maya (astfel e numită o porţiunea de coastă despre care va fi aici vorba), începe de la sfîrșitul lunii decembrie și durează pînă în martie. Corespunzător, prețurile pentru cazare și biletele de avion în această perioadă, de asemenea, cresc.

 

 

VIZA


Problema procurării unui sejur comun (avion + transfer + cazare) a decăzut imediat, pentru că toate zborurile erau cu transbordare în Statele Unite, iar timp pentru a depune actele şi pentru viza de tranzit în SUA nu era suficient.


Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de viză în Mexic şi trebuie să o obțină înainte de sosirea în țară. În ciuda unui număr destul de mare de circumstanțe atenuante, cum ar fi permisul de ședere în Germania, scrisoarea de la angajator etc. nu am reuşit să trecem de procedura de obţinere a vizei, transmiţînd documentele prin poştă la Frankfurt pe Main. Documentele pot fi trimise prin poştă, dar pentru a primi pașaportul cu viza trebuie să veniţi personal și chiar să fiţi amprentați. În general, viza ne-a costat 28 de euro, cheltuielile pentru transport în total ‒ 120 de euro şi 1 zi din concediu!

 

Conform legii imigrației, care a intrat în vigoare la 1 mai 2010, toți cetățenii străini, care au o viză pentru SUA valabilă, pot intra pe teritoriul Mexicului fără viză. Persoanele care nu au o viza SUA valabilă, trebuie să obţină o viză. Cetăţenii Republicii Moldova pot obţine viza la Ambasada Mexicului de la București.

 

 

 

 

 

 

 

ZBORUL CU AVIONUL

Prețurile pentru zborurile cu avionul încep de la 700 de euro. Este de remarcat că puteţi economisi, în cazul în care data plecării și sosirii cad în timpul săptămînii exact la mijlocul săptămînii (este testat nu numai pentru Mexic). Am cumpărat un bilet combinat prin intermediul site-ului opodo.com site-ul cu 800 de euro pentru persoană.

 

 

 

 

 

 

CAZAREA



Coasta Caraibelor ocupă doar 120 km a părţii de est a Peninsulei Yucatan, astfel încît întregul segment este plin de hoteluri cu ieşire la mare. Date fiind numeroasele noastre căutări și verificări ne-am oprit la hotelul cu cinci stele Grand Bahia Principe la 50 km sud de Playa del Carmen.



Dintr-un număr destul de mare de hoteluri acesta era varianta optimă ca preţ / calitate/ impresii ale călătorilor pe durata intervalului de timp necesar nouă. Am făcut rezervările prin intermediul bahia-principe.com, preţul la acel moment ‒ aproximativ 100 de euro pe noapte pentru două persoane All Inclusive.



În general, aproape toate hotelurile oferă doar opțiunea de All Inclusive, în special, acelea care se află în afara orașelor. Dacă e să fim sinceri, nici eu nu sînt un fan al ghiftuirii all inclusive, DAR opțiunile mai sănătoase doar cu micul dejun (only breakfast) sau (half-board) se recomandă să le luați numai în cazul în care hotelul dvs. se află în raza vre-unui oraș, unde puteți servi prînzul sau cina la un restaurant sau cafenea. Acest lucru nu se referă la hotelurile situate departe de orașe, de-a lungul întregii coaste a Rivierei Maya, după cum știți, pentru o plimbare sau cină, doar dacă nu vă e lene, puteţi urca într-un taxi şi merge pentru asta în oraș.

 

 

DEPLASAREA



Apropo, dacă e să vorbim despre transport. Turistul obișnuit nu se poate lipsi desigur de taxiuri. Cel puțin de cîteva ori veţi fi nevoiţi să-l folosiţi. Dar, de fapt, locuitorii, majoritatea dintre care sînt descendenți ai indienilor Maya și la aspect sînt destul de diferiţi de mexicanii europenoizi din partea centrală a țării ‒ sînt oameni chiar foarte prietenoși.



La sosire, noi fără să ne gîndim prea mult, am refuzat să luăm un taxi de 200 de euro și fără nici o teamă am urcat într-un autobuzul public (nou, cu aer condiționat și televizor!) pînă în orașul Playa del Carmen cu 50 de euro pentru două persoane. Autobuzul circulă peste fiecare oră. Deja din Playa del Carmen am luat un taxi pînă la hotel. După cum vă puteţi da seama, nici descendenții indienilor nu ne-au sacrificat vreunui zeu de-al lor canibal, nici traficanții de droguri, nu ne-au răpit.



Încă un mod şi chiar mai convenabil de a călători prin Riviera Maya, dacă doriți să ajungeţi de la hotel în vreo localitate sau atracţie turistică pe ruta Cancun-Playa del Carmen-Tulum ‒ atunci puteţi lua „colectivo”, ceea ce reprezintă de fapt, aceleaşi maxi-taxi cu același principiu de lucru ca şi a microbuzelor de la Chișinău. Ai ieşit de pe teritoriul hotelului tău, ai ridicat mîna în faţa microbuzului, care trecea pe alături în direcția cuvenită. Ai urcat și i-ai spus imediat șoferului încotro te îndrepţi și pînă la ce hotel e nevoie să călătoreşti. Plata se face la ieșire. Preţul este de aproximativ 1,5-2 euro. Nu a fost nevoie de prea mult timp ca să convingem rudele noastre din Canada de eficiența acestui tip de deplasare. Ca preţ diferența faţă de mersul cu taxiul era palpabilă.



În general, nu trebuie să vă surprindă faptul, că şoferii de taxi vă vor propune în mod activ serviciile, de îndată ce vor vedea că ieşiţi de pe teritoriul hotelului. În acest caz, dacă aveaţi cu adevărat de gînd să luaţi un taxi, tîrguiala ar fi relevantă (la staţiile auto șoferii de taxi vă vor demonstra taxa oficială ‒ aşa că nu are nici un sens să vă tîrguiţi). Rețineți că, chiar dacă șoferii de „colectivo” îşi vor propune insistent serviciile de "șoferi de taxi" o vor face pentru un preț rotunjor. Nu vă lăsaţi înduplecaţi! Călătoriile de o singură dată, luate împreună, vă vor costa mai ieftin. Toate acestea se fac, în special, pentru turiştii din America de Nord, care reprezintă 80% din turiştii sosiţi și de faptul că aceştia au anumite idei preconcepute (menționate mai sus), ei se tem să folosească orice alte mijloace de transport, cu excepția taxiurilor sau autobuzelor cu excursii organizate. Lucru de care localnicii se folosesc cu prisosinţă. Nu este greu de ghicit că „colectivo” este preferat, în general, de localnici și de turiștii din Europa.

 

 

                                                                       PROBLEME DE SECURITATE

 

Turismul este singura sursă de venit pe Peninsula Yucatan, iar 90% din populație este angajată anume în această industrie. Desigur, regiunea ţine la reputație și, corespunzător, este una dintre cele mai sigure din țară. Dar, dacă cotiţi de pe traseele turistice obişnuite (despre asta mai jos), atunci vă puteţi împiedica de "poliţiştii culcaţi" și oameni în uniforme, cu arme în mîini, care verifică maşinile ce trec pentru a determina potențialul pericol. Dacă e să recunoaştem, acest lucru chiar ne-a mai incitat, întrucît după o săptămînă de vacanță relaxantă și nisipul alb, parcă nici nu ne prea venea să credem, că ne aflăm într-o țară, care ne-a solicitat amprentele și vizita personală la consulat şi asta în cadrul măsurilor de combatere a criminalității și traficului de droguri.


Hotelul nostru, de fapt, era un complex din 4 hoteluri, legătura dintre care se făcea prin intermediul unor „trăsuri de rută”. Antrenîndu-ne într-o discuţie cu unul dintre şoferi ‒ Jesús ‒ am aflat, că el lucrează aici deja de peste 6 ani și este foarte mulţumit. Trebuie să ne imaginăm că Mexicul nu e doar hoteluri de lux, plaje și atracții turistice, ci o țară destul de săracă, lucru care poate fi văzut dacă ieşi de pe teritoriul hotelului și a întreg arealului turistic, în general.


Hotelurile de aici sînt dotate cu aproape tot de ce e nevoie pentru divertismentul și petrecerea timpului liber al oaspeţilor: e vorba și de plaja privată, cu umbrele şi şezlonguri, piscine, diverse restaurante, programe de divertisment în timpul zilei și seara, cursuri de dans, yoga, zumba, precum și închirieri de bărci, înotătoare şi măşti pentru snorkeling. Toate sînt incluse în preț. Nucile de cocos proaspete cad din palmieri și rămîn pe pămînt pînă cînd nu vor fi roase de ratoni sau nu le va strînge cineva din personalul hotelului.
Acei cărora nu le este lene le ridică ei înşişi și le duc la barul de pe plajă, unde barmanii scot abil partea de sus și iată că cel mai proaspăt şi folositor cocktail e al dvs. Cu toate acestea, trebuie să luaţi aminte că pentru prepararea unor astfel de cocktail-uri se foloseşte alcoolul maselor, astfel încît pentru a spori calitatea băuturii, pe care aveţi de gînd să o beţi, trebuie să-i spuneţi clar barmanului, din ce tequila vreţi să vi se facă "Margarita". Tequila José Cuervo este un standard de calitate al acestei băuturi în Mexic. Personalul de serviciu este aici peste tot. Uneori aveai impresia că oaspeţi-turişti erau mai puțin decît lucrători. În consecință nivelul de deservire era la înălţime. Desigur, la opţiunea all inclusive nu te vei gîndi să porţi mereu banii cu tine, însă eticheta hotelului presupunea şi un mic bacșiș, de aceea este întotdeauna util să aveţi la dvs. bancnote de un dolar.

 

 

După cîteva zile de răsfăţ la soare, vă puteţi uşor uşor planifica excursiile în locurile de interes turistic. Excursiile organizate în orice direcție pot fi comandate direct de la hotel. Prețurile pentru ele, desigur, sînt proporționale cu facilitățile propuse.
Trebuie să fac deodată o remarcă: pentru toţi acei care nu sînt lenoşi, dar curioşi și pentru acei care doresc să vadă viața reală a locuitorilor la toate atracțiile turistice se poate cu ajunge cu autobuzele publice și „colectivo”. Spiritul aventurii şi entuziasmul vă este garantat 10 din 10 (mai ales dacă dvs., de asemenea, nu vorbiţi spaniola).

 

 

ITINERARUL


Tulum
Puteți ajunge cu ușurință la „colectivo” din orice hotel de pe Riviera Maya. Tulum – e singurul oraș Maya situat pe malul mării, astfel încît veţi face garantat mai mult de o duzină de fotografii a ruinelor acestuia pe fundalul mării desăvîrşite.

 

 

Chichen Itza
Oraş mayaş antic între Cancun și Merida ‒ centru administrativ și, de asemenea, cel mai mare oraş al Peninsulei Yucatan. Piramida lui Kukulkan ‒ unul dintre monumentele cele mai cunoscute din lume. Excursiile în Chichen Itza se organizează de peste tot. Este recomandabil să ajungeți într-acolo înainte de prînz și pînă la afluxul autobuzelor turistice. Pînă la Tulum se poate ajunge cu colectivo, iar apoi să luaţi un autobuz public pînă la Valladolid, de la Cancun să luaţi autobuzul spre Merida și să coborîţi în Valladolid. Iar de acolo pînă la Chichen Itza e o distanţă mică, puteți să așteptați un autobuz sau să luaţi un taxi.

 


Din păcate, nu puteţi urca pe piramida Kukulkan, pentru că ea a fost împrejmuită acum cîțiva ani, în legătură cu un accident, dar participaţi neapărat la unul dintre misterele acustice ale Chichen Itza: trebuie să staţi la baza scării principale a piramidei în fața intrării spre vîrful acesteia şi să bateţi de cîteva ori din palme. Ecoul de sus vă va răspunde cu glasul pasării sacre pentru Maya. Apropo, anume cu ruta de autobuz Tulum-Valladolid puteți vedea viaţa "adevărată" a descendenţilor indienilor Maya, pentru că, urmînd traseul, autobuzul intră în mai multe sate pentru a lua pasageri, în timp ce autobuzele turistice ocolesc aceste locuri și transportă oaspeții de la hotele direct spre obiectivele turistice pe magistralele centrale.


Într-un alt oraş antic și la o altă piramidă faimoasă ‒ Koba ‒ puteţi ajunge, urmînd aceleaşi traseu Tulum-Valladolid.


Iubitorii naturii vor aprecia excursia (de la 60 de euro) prin rezervaţia naturală Sian Ka'an aflată la sud de orașul Tulum cu canalele sale de mangrove și fauna interesantă.

 

 

Sian-kaan
O altă experiență de neuitat veţi putea primi de la snorkeling-ul în Akumal. Orașul este renumit pentru plajele sale cu nisip alb și broaștele țestoase, care trăiesc în golf. Nu vă potriviţi chemărilor la tur snorkelling-ul colectiv organizat pentru a vedea broaştele ţestoase. Înotînd înainte și înapoi, veţi vedea cu siguranţă vreo două sau trei. Iar mască şi înotătoare e de dorit să le aveţi pe ale dvs. ‒ magazinaşele de pe plajă iau pentru închirierea acestora prea mulţi bani.

 


Înainte de a vă lăsa să treceţi pe plajă, veţi fi rugaţi, neapărat, să vizionaţi un film-instrucțiune despre cum să vă comportaţi în apă, pentru că, în afară de țestoase, ecologiști au, de asemenea, grijă de reciful de corali Yucatan ‒ al doilea ca mărime din lume după Marea Barieră de Corali.


Eco-parc Xel-Ha (între Akumal şi Tulum) și Xcaret (la sud de Playa del Carmen) este şi Parc de distracții, are şi tururi de apa, plaje, atracţii turistice şi spectacole ‒ prețul biletului ‒ 55 de euro.

 

 

 

Cancun

 

Pentru a savura pe deplin viaţa nocturnă, trebuie să mergeţi la Cancun. Oraşul se află printre primele cinci cele mai bune staţiuni din lume. În clubul de cult Coco Bongo (48-58 de euro, în funcție de ziua săptămînii), puteți vedea spectacole multicolore, acrobații, parodii pe artiști celebri și spectacole de dans profesionale. Printre altele, după un timp încep să danseze tot și peste tot ‒ preţul biletului include un număr nelimitat de băuturi alcoolice / nealcoolice.
 

 

 

 

 

 

Ce trebuie să ştiţi

 


Pesoul mexican are același simbol ca şi dolarul american ‒ $. Aşa deci să nu vă speriaţi atunci cînd la schimbul sau retragerea banilor de pe card, bancomatul vă va arăta 40 $, taxa pentru fiecare tranzacție.


Tequila de la Duty Free costă mai ieftin, decît la magazine sau în centrul orașului. Tot acolo, de asemenea, puteţi avea mai multe şanse să daţi peste o serie de acţiuni de tipul "2 la preţul de 1" sau "doar azi la jumătate de preț". Ce-i drept, în acest caz, trebuie să aflaţi din timp despre detaliile trecerii cu mărfurile de la Duty Free prin aeroportul, unde veţi face transbordarea.


În această țară extracția și prelucrarea argintului este dezvoltată de-a lungul istoriei, de aceea peste tot puteți găsi oferte foarte bune pentru bijuterii. Iar tîrguiala este întotdeauna oportună.


Trabucurile mexicane sînt la fel de bune ca şi calitate cu binecunoscutele trabucuri cubaneze, iar costul acestora e mai mic de două ori.


Nu uitați să cumpăraţi cîteva sosuri mexicane Chili iuţi. Sosuri atît de picante nu veţi găsi nicăieri altundeva.


Iar cuvîntul "gringo", se pare, nu înseamnă nimic jignitor. Potrivit localnicilor semnificaţia acestui cuvînt a căpătat sens negativ din cauză că a fost astfel denaturată în filmele americane. De fapt, termenul se referă la orice străin care nu vorbește limba spaniolă sau care vorbeşte cu un accent puternic pronunţat. Adică, în principiu, este vorba despre noi, turiştii. 


Sursa: locals.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.