EUROPA SE CONFRUNTĂ CU UNUL DINTRE CELE MAI BUNE SEZOANE TURISTICE

29.10.2013
Foto: theoryandpractice.ru

Potrivit Comisiei Europene, în ciuda crizei economice, Lumea Veche este una dintre cele mai populare destinații turistice. Dorind să-şi consolideze succesul, UE elaborează un plan de simplificare a cerințelor pentru vize.

 

Numărul de sosiri a turiștilor internaționali în Europa a crescut cu 5% în prima jumătate a anului 2013 (în Europa Centrală și de Est a fost înregistrată o creștere de 9% în sud și în regiunea Mării Mediterane – de 6%). Cea mai populară regiune a fost Spania. Urmată de Italia, Franța, Austria, Germania, Grecia și Marea Britanie. Vecinii lor din est, de asemenea, nu rămîn în urmă - Lituania, Letonia și Slovacia au raportat un flux constant de turişti.

 

În afară de creșterea veniturilor directe, majorarea traficului turistic poate crea zeci de mii de locuri de muncă în întreaga Europă ‒ un fapt foarte încurajator pentru 26 de milioane de cetățeni europeni, care sînt în prezent șomeri. Cei care doresc să-şi încerce puterile în domeniul turismului pot găsi ajutorul cuvenit pe protalul comun european EURES, fondat de către Comisia Europeană, care propune o serie de posturi vacante corespunzătoare.

 

Vice-președintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil de industrie și antreprenoriat, a declarat în ajunul Zilei Mondiale a Turismului că este bucuros de rezultatele bune din prima jumătate a anului, "mai ales pentru că aceste rezultate au fost obținute la un moment în care multe state membre ale UE hotărăsc problema șomajului. "El a subliniat că întotdeauna a acordat o mare atenție turismului, deoarece în acest domeniu sînt angajaţi aproximativ 20 de milioane de europeni, în plus, turismul este strîns legat de alte domenii ‒ cultură, modă, construcții, transport etc." Trebuie să continuăm să căutăm modalități de dezvoltare a turismului european. Iniţiativa noastră referitor la simplificarea regimului de vize pentru a atrage mai mulți turiști din țările dezvoltate – este un exemplu bun de cum pot fi eliminate obstacolele politice și administrative în calea dezvoltării economice", - a concluzionat comisarul .

 

Printre țările mediteraneene cel mai înalt rezultat l-a atins Spania - 34 de milioane de turiști (+4% faţă de anul trecut). Turismul în Grecia a crescut cu 9,2% (șapte milioane de turiști în șapte luni), în Malta a crescut cu 10%. Europa de Nord, de asemenea, se poate mîndri cu un rezultat pozitiv, însă mai modest (+3%). Marea Britanie, colectînd recolta ultimelor Jocuri Olimpice, a găzduit cu 4% mai mulţi turişti. Franța, care a suferit în această vară o scădere a numărului de turiști interni a egalat, datorită creșterii traficului turistic din străinătate. Adevărate staruri au devenit Slovacia (+19%), Letonia (+11) și Lituania (+9%). Cel mai puţin optimist în aeastă listă ‒ Ciprul (- 5,8%, comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut).

 

Încurajate de succes, ţările UE și-au exprimat intenția de a simplifica cerințele pentru vize referitor la turiștii străini pentru ca fluxul turiştilor să crească în continuare. Pînă la sfîrșitul anului, Comisia Europeană va elabora un Cod de vize actualizat care va conține reguli simplificate de eliberare a vizelor, în special, pentru turiștii din ţările cu economii în dezvoltare, cum ar fi China și Rusia.

 

În ultimii patru ani numărul turiștilor din aceste două țări din Europa s-a dublat. Procesul de liberalizare a obținerii vizelor în țările din Europa va atrage şi mai mulți turiști străini pe plajele europene, în munți și orașe.

 

Reamintim că lista înlesnirilor existente în materie de vize pentru moldoveni poate fi vizualizată AICI.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.