MOLDOVA VA ÎNCEPE, ÎN 2012, NEGOCIERILE CU UE PRIVIND ACORDUL DE COMERŢ LIBER

14.11.2011

Republica Moldova speră să înceapă la începutul anului 2012 negocierile cu Uniunea Europeană privind instituirea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Acest subiect a fost discutat în cadrul întrevederii dintre experţii Ministerului Economiei al Republicii Moldova şi o delegaţie a experţilor georgieni, aflată în vizită la Chişinău.

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, în cadrul discuţiilor s-a menţionat că începerea negocierilor privind semnarea Acordului de comerţ liber cu Uniunea Europeană privind instituirea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător este un scop comun al Moldovei şi Georgiei, de aceea experţii din ambele ţări au decis să efectueze un schimb de experienţă la acest subiect. Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc a menţionat că Georgia a început pregătirile pentru lansarea negocierilor cu UE cu un an înaintea Moldovei, în 2009, de aceea partea moldovenească este interesată de preluarea experienţei georgiene, în special, pe fonul vizitei, în decembrie curent, la Chişinău, a Misiunii de evaluare a UE în domeniul aplicării măsurilor sanitare şi fitosanitare. Concluziile acestei misiuni de evaluare vor avea un rol semnificativ în luarea deciziei de către Uniunea Europeană de a lansa sau nu negocierile privind semnarea Acordului de comerţ liber cu Moldova. Experţii s-au arătat interesaţi şi de subiectele ce ţin de implementarea standardelor europene în domeniul infrastructurii calităţii, perfecţionarea legislaţiei în domeniul concurenţei, reformarea sistemului sanitar şi fitosanitar, crearea Agenţiei Securităţii Alimentare, care va prelua funcţiile a cel puţin două instituţii – Agenţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animalieră şi Inspecţia Generală de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer.

 

În prezent, Moldova este în proces de realizare a Planului de acţiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene privind instituirea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeana. Acordul de comerţ liber presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale şi a barierelor tehnice, anularea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la standardele europene.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.