ILUZIA STRĂINĂTĂŢII

26.03.2019
 

Deseori emisiunile TV, articolele din ziare sau ştirile de pe Internet, dar şi istoriile răstălmăcite ale vecinului tocmai venit, să presupunem, din Germania, creează o imagine foarte atrăgătoare a străinătății. Inspirați de ceea ce văd și aud și de dorinţa unei vieţi decente, decidem să părăsim locurile natale.

 

Stingem în noi sentimentul de precauție, renunțăm să punem prea multe întrebări despre unde anume mergem și ce ne așteaptă acolo. Uneori, oamenilor le este oarecum frică de faptul că astfel ar putea pune la încercare norocul. Alteori, le este frică să nu supere omul care a fost atât de binevoitor şi i-a vorbit despre o şansă de a vizita, a lucra sau a locui într-o altă ţară. Ori, poate, din cale afară de încrezuți, nu admit probabilitatea pericolelor…

 

Ceea ce ştim însă este că, atunci cînd luați decizia de a pleca peste hotare, fie la lucru, fie în călătorii, la studii ori în alt scop, e foarte indicat să puneți toate întrebările care vă macină. Aşa încît, în final, să fiţi mai informat şi ferit de riscuri. Căci un om bine informat se lasă mult mai greu manipulat.

 

Iar dacă aveţi dubii cu privire la o ofertă sau alta, am pregătit un șir de întrebări-cheie, răspunsul la care v-ar putea ajuta să înţelegeţi mai bine procedura legală de plecare în afara ţării şi să stați cît mai departe de riscuri și primejdii.

1. Informați-vă despre procedurile legale de plecare peste hotare, în dependenţă de scopul pe care vi-l propuneţi

2. Alegeți o ţară anumită în care doriţi să plecaţi și informați- vă în detaliu despre legislația acestei țări

3. Verificați oferta care vi s-a făcut

4. Verificați lista de acte de care aveți nevoie pentru a pleca în ţara respectivă

5. Verificați dacă aveţi sau nu aveți nevoie de viză

6. Informați-vă despre procedura de obţinere a vizei

7. Aflați care sînt condițiile de plecare peste hotare în baza paşaportului biometric

8. Asigurați-vă că știți sau începeți să învățați limba ţării în care urmează să plecaţi

9. Luați cunoștință de legislaţia cu privire la migranţi a ţării în care intenţionaţi să mergeţi

10. Aflați și notați-vă datele de contact ale Ambasadei sau Consulatului Republicii Moldova din ţara în care doriţi să plecaţi.

 

Dacă întâmpinați greutăți sau mai aveți și alte întrebări, accesați portalul migratiesigura.md sau sunați la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0800 77777 (apel gratuit, pe teritoriul RM) sau +373 22 23 33 09 (pentru apeluri de peste hotare).

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.