ÎN CE CONDIȚII POT, ÎN PREZENT, CĂLĂTORI MOLDOVENII ÎN UCRAINA

05.11.2020

 

 

La ora actuală, potrivit evaluării autorităților ucrainene, Republica Moldova se află pe lista statelor cu risc epidemiologic scăzut – categoria verde.


Această decizie înseamnă că persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria verde pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoite să fie amplasate în carantină sau autoizolare sau să prezinte rezultatul negativ al testării Covid-19, precizează Ambasada R.Moldova la Kiev, scrie Noi.md


Totodată, obligatoriu la punctul de trecere a frontierei, cetățenii vor prezenta polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.


Redacția Noi.md a contactat serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Dat fiind faptul că în ultimul comunicat publicat pe site-ul ministerului informația este prezentată eronat, sugerîndu-se că moldovenii care pleacă în Ucraina sînt obligați să respecte regimul de carantină.

 

Notă: Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina. Perioada de valabilitate a poliței de asigurare trebuie să fie cel puțin egală cu durata șederii în Ucraina.

 

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19.

 

De menționat că la întoarcere în țară obligativitatea autoizolării rămîne în vigoare, dar fiind faptul că Ucraina se află în zona roșie de pericol a răspîndirii virusului COVID-19. Doar în cazul în care persoana a mers în Ucraina într-o deplasare de serviciu, la revenire în țară aceasta va fi scutită de carantină.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.