ÎN RUSIA A INTRAT ÎN VIGOARE LEGEA PRIVIND COLECTAREA DATELOR BIOMETRICE CU CARACTER PERSONAL DE LA CETĂȚENII STRĂINI

12.12.2014
Foto: notes-travelers.ru

Din 10 decembrie, a intrat în vigoare decretul președintelui FR Vladimir Putin "Cu privire la colectarea datelor biometrice cu caracter personal de la cetățenilor străini și apatrizi".

 

Potrivit documentului, procedura amprentării a devenit obligatorie pentru străinii care solicită vize rusești, inclusiv în scopul tranzitării. La prima etapă, amprentele digitale sînt luate la ambasade și consulate Rusiei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (precum și la centrele de viză ruse din Londra și Edinburgh), Regatul Danemarcei (la Centrul de Solicitare a Vizelor ruseşti la Copenhaga), Republica Uniunii Myanmar, Republica Namibia şi la punctul de control de la Aeroportul Internațional Vnukovo, de la toți străinii, la fiecare solicitare de viză.

 

"Procedura de amprentare nu este o înăsprire a politicii de vize a Rusiei, ci mai degrabă este un element esențial de modernizare a acesteia ‒ au comentat responsabilii de la Ministerul de Externe al Rusiei. ‒ Utilizarea datelor biometrice suplimentare pentru perfectarea vizelor pentru cetățenii ruși este practicată de mai mulți ani de către serviciile consulare ale SUA și Marii Britanii. Țările Uniunii Europene planifică să introducă această procedură şi pentru ruși în aprilie 2015. Scopul principal al acestei inovaţii este de a îmbunătăți securitatea vizelor eliberate în contextul combaterii migrației ilegale, a terorismului și a altor activități ilegale".

 

Amprentele digitalenu trebuie să le fie luate persoanelor care perfectează vize diplomatice și de serviciu, precum și copiilor sub 12 ani. Străinului care a refuzat să furnizeze datele sale biometrice, nu i se eliberează viza rusească.

 

La finalizarea proiectului pilot, amprentarea va fi parte a procedurii de obținere a vizelor pentru toate consulatele rusești din străinătate.

 

Vă reamintim că în prezent  pentru a călători în Federaţia Rusă, cetățenii moldoveni nu au nevoie de viză. Aceştia se pot afla fără viză, timp de 90 zile (în termen de 6 luni de la data primei intrări). Informații privind regimul fără vize cu alte țări puteţi găsi AICI.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.