ÎNCĂ 6 MILIOANE DE LEI PENTRU REVENIREA MIGRANȚILOR

08.11.2016
Încă 6 milioane de lei din partea PARE 1+1
 

Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 a aprobat, luni, finanţarea a 31 de proiecte investiţionale în sumă totală de 6,03 mil. lei.

 

Surse din cadrul Ministerului Economiei au relatat că implementarea proiectelor va contribui la crearea a circa 130 locuri de muncă, iar volumul investiţiilor în economia naţională va fi de 17,32 mil. lei.

 

Potrivit directorului Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), Iulia Iabanji, aproape o treime din proiecte sînt create de lucrătorii migranţi care s-au întors de peste hotare. Restul proiectelor au fost constituite de rudele de gradul I al acestora. Din proiectele aprobate spre finanţare, 19 afaceri sînt create şi administrate de către tineri.

 

Conform datelor ODIMM, din totalul solicitărilor de finanţare nerambursabilă, 2/3 din afaceri sînt demarate în agricultură şi orientate spre diferite tipuri de activitate, printre care cultivarea cerealelor şi viţei-de-vie, creşterea plantelor şi animalelor, apicultură. Opt întreprinderi activează în domeniul prestării serviciilor şi patru întreprinderi - în industria prelucrătoare.

 

În anul 2016 au fost aprobate 114 cereri de finanţare nerambursabilă în sumă totală de 22,35 mil. lei, care vor contribui la efectuarea investiţiilor cumulative de peste 68,5 mil. lei.

 

Programul "PARE 1+1" a fost lansat în 2010 pe un termen de cinci ani, apoi a fost prelungit pînă în 2018. Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitenţe. Programul activează în baza regulii "1+1", astfel încît fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranţi, cetăţeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitenţe, rude de gradul I.

 

În perioada 2010-2014 programul a beneficiat de sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Matricei politicilor pentru programe de sprijinire a ramurii "Stimularea Economică în Zonele Rurale", finanţat de Uniunea Europeană. Pînă în anul 2018 programul va fi finanţat din suportul bugetar acordat de UE pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu RM.

 

Pentru anul 2016 bugetul proiectului constituie 40 de mil. de lei, fiind cu 10 mil. lei mai mult decît în anul 2015. Fiecare antreprenor începător poate beneficia de un grant de până la 200 mii lei.

 

La începutul anului 2016, în cadrul programului de granturi au beneficiat 614 cetăţeni, care au priit în total 133 mil. lei. Investiţiile proprii ale acestora au fost de peste 350 mil. lei.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.