12 ORAŞE STRĂVECHI ALE LUMII, CARE ÎNCĂ EXISTĂ

Se ştie că un oraş trăieşte atîta timp cît este populat, cît există o dezvoltare în sferele importante ale activității umane. Oraşele apar şi dispar, se reconstruiesc sau mor treptat, însă există o serie de oraşe străvechi, care, în pofida vîrstei lor incredibile, continuă să trăiască şi să prospere.


Damasc
Oraşul sirian Damasc a fost fondat acum 11 mii de ani. Acesta s-a dovedit a fi suficient de rezistent pentru a vedea dezvoltarea şi declinul multor civilizaţii. Astăzi, Damascul are 2,5 mil. locuitori şi este considerat capitala culturală a lumii arabe.

 


Ierihon
Oraşul este situat pe malul de vest al rîului Iordan. Primele întărituri au fost construite aici în anul 6 800 î.Hr. Acest fapt le permite istoricilor să considere Ierihonul ca fiind primul oraş-cetate şi, indubitabil, cel mai vechi oraş din lume, deoarece primele mărturii ce atestă faptul că aceste locuri erau populate de oameni datează din mileniul 9. Poate sună incredibil, însă Ierihonul este considerat unul dintre cele mai puţin populate oraşe din lume pe tot parcursul existenţei sale. La moment, aici locuiesc circa 20 de mii de oameni.

 


Aleppo
Oraşul sirian Aleppo a fost fondat cu 8 000 de ani în urmă, deşi săpăturile arheologice vorbesc despre o vîrstă şi mai înaintată a acestuia – 13 000 de ani. Astăzi, Aleppo este cel mai mare oraş al Siriei.

 


Atena

Oraşul grecesc Atena este leagănul filozofiei universale. Primele aşezări datează din secolele 11 şi 7 î.Hr. De atunci oraşul s-a extins.

 


Argos
Oraşul Argos este la fel de vechi ca şi Atena. Pe parcursul ultimilor 7 000 de ani, oraşul se dezvoltă continuu, fără să cedeze în faţa altor urbe străvechi.

 


Plovdiv
Este situat în Bulgaria. Vîrsta oraşului este de peste 6 000 de ani, avînd și o istorie bogată. Iniţial, acesta era o aşezare tracică, cunoscută sub numele de Philippopolis.

 


Byblos
Situat în Liban, oraşul are peste 7000 de ani. Potrivit anticului scriitor Philo, Byblos este cel mai vechi dintre toate oraşele antichităţii. Este remarcabil că anume prin acest oraş a fost importat papirusul, de la denumirea căruia a derivat cuvîntul „Byblos”, acesta din urmă, la rîndul său, dînd naştere cuvîntului „Biblie”.

 


Sidon
Un alt oraş libanez, populat timp de peste 6 mii de ani. Aşezarea favorabilă a oferit oraşului o mulţime de avantaje din cele mai vechi timpuri, motiv pentru care Sidon continuă să se dezvolte şi astăzi.

 


Ray
Dacă e să credem mărturiilor existente, prima atestare a oraşului iranian Ray a fost cu 8 000 de ani în urmă. Aici pînă astăzi s-au păstrat monumente istorice străvechi, de exemplu, Turnul Gerby, vechi de peste 3 000 de ani.

 


Ierusalim
Oraş în Israel, apărut acum 4000-5000 de ani. El uneşte cîteva religii ale lumii, însă situaţia aici este destul de instabilă, avînd în vedere evenimentele actuale din regiune.

 


Louyang
Oraşul Louyang din China a fost fondat acum 4 000 de ani. Acesta este una dintre cele 7 capitale străvechi ale Chinei.

 


Varanasi
Oraşul indian Varanasi există deja de 5000 de ani. Este cel mai vechi oraş din India, motiv pentru care este considerat un loc sfînt şi atrage un mare număr de pelerini.

 

 

Sursa: andrei-stoliar.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.