7 PROBLEME ALE DIASPOREI MOLDOVENEȘTI ÎN GERMANIA

18.12.2017
 

Portalul viza.md a sistematizat apelurile și întrebările, adresate redacției din partea moldovenilor, aflați pe teritoriul Germaniei.

 

Astfel, vă prezentăm 7 probleme de bază ale imigranților moldoveni din Germania, care în opinia redacției, ar trebui puse în prim-plan, revăzute și după caz soluționate de către instituțiile de resort.

 

1. Recunoașterea actelor de studii

 

În prezent, actele de studii moldoveneşti nu sînt recunoscute pe teritoriul Germaniei. Este necesar să fie extins cadrul juridic bilateral la subiectul dat. Există un proiect al Acordului moldo-german la acest subiect, care pînă în prezent nu a fost semnat.

 

2. Preschimbarea permiselor de conducere

 

Permisul de conducere moldovenesc este valabil doar 6 luni pe teritoriul Germaniei. Ulterior imigranții moldovenii sînt obligați să facă cursuri auto în Germania, pentru a obține permis de conducere german, dat fiind faptul că conversiunea permisului de conducere moldovenesc în permis german, la moment, este imposibilă. Este necesar să fie negociat și semnat un acord dintre Republica Moldova și Germania, așa cum s-a reușit cu alte state UE, cazul Italiei.

 

3. Apostila moldovenească nu este recunoscută în Germania

 

Germania nu a recunoscut aderarea Republicii Moldova la Convenția de la Haga cu privire la Apostilă, înaintînd obiecțiile corespunzătoare. Moldovenii suportă pînă în prezent procedură anevoioasă de supra legalizare a documentelor moldovenești, pentru ca acestea să fie recunoscute în Germania.

 

4. Certificatele de stare civilă de tip internațional, multilingve, nu sînt recunoscute

 

Germania nu a recunoscut aderarea Republicii Moldova la Convenția Comisiei Internaționale de Stare Civilă nr. 16, Convenția de la Haga din 1961 și Convenția C.I.E.C. nr. 20.

Prin urmare, Germania nu recunoaște extrasele multilingve moldovenești.

 

5. Deschiderea unui consulat de carieră în Renania de Nord-Westfalia

 

6. Problematica pensiilor

 

Pînă în prezent nu a intrat în vigoare Acordul dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania privind securitatea socială, semnat la 12 ianuarie 2017, care prevede asigurarea unui cadru de garanții sociale pentru lucrătorii imigranți din Republica Moldova, care domiciliază şi/sau desfășoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante. Conform proiectului de acord, cetățenii țării noastre, care au desfășurat o activitate temporară de muncă în Germania, la atingerea vîrstei de pensionare, vor putea beneficia de pensie din acest stat. Totodată, pe perioada de activitate, moldovenii vor fi asiguraţi, după caz, cu pensii de dizabilitate cauzate de boli obişnuite, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale și cu pensii de urmaș. Fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu, aplicând legislația națională în domeniu.

 

7. Numărul migranților moldoveni în Germania

 

În ultimul timp, tot mai mulți imigranți moldoveni migrează în Germania. Aceasta tendință continuă se observă, în special, și la imigranții moldoveni stabiliți în alte state UE care, din anumite motive întemeiate, preferă să reimigreze în Germania. În timpul apropiat, numărul modest de funcționari consulari ai Republicii Moldova la Berlin și Frankfurt-am-Main se va face imediat resimțit, generînd respectiv probleme și nemulțumiri din partea cetățenilor moldoveni, aflați în Germania. 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.