80 MOLDOVENI AU FOST COBORÎŢI DIN TRENUL SPRE BRIANSK DE CĂTRE POLIȚIȘTII DE FRONTIERĂ RUȘI

03.10.2014
Foto: ntv.ru

Despre aceasta a anunţat președintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti, Alexandr Kalinin. Potrivit acestuia, la 28 septembrie, în Briansk din trenul de tranzit "Chișinău-Moscova" au fost daţi jos aproximativ 80 de cetățeni din RM, care se deplasau în Rusia să lucreze.

 

"La biroul Congresulului de la Bălți au venit cu adresări oameni, pe care la ora 1 noaptea, pe 28 septembrie, au fost daţi jos din tren. Pentru toţi aceşti oameni acest lucr a fost un șoc, pentru că niciunul dintre ei nu știa că a nimerit în "listele negre "ale Serviciului Federal de Migrație din Rusia", ne-a informat activistul pentru drepturile omului.

 

Una dintre victimes-a dovedit a fi Andrei Covăţică, originar din orașul Bălți. El a povestit că la Gara din Briansk poliţiştii de forntieră i-au spus să coboare din tren. Pe bălţean împreună cu alți șase cetățeni ai Republicii Moldova (cu care călătorea în acelaşi vagon – nota aut.) i-au plasat într-o cameră de la gară și i-au ținut acolo timp de două ore.

 

"Nu i-am văzut pe restul concetățeniilor noștri, care au fost, de asemenea, coborîţi din tren. Apoi ni s-a spus să semnăm o înştiinţare precum că ne-ar fi fost aplicată interdicția de a intra în Federația Rusă", a spus Covăţică, susţinînd totodată că timp de 15 ani, cît a muncit în Federația Rusă nu a încălcat legea.

 

Potrivit luiKalinin, "acesta nu este nici pe departeuncaz izolat. Din păcate, mulți dintre cetățenii noștri nu au asupra lor bani, tot ceea ce cîștigă dînşii trimit acasă, soţiilorși copiilor, apoi revin în Moldova în "permisie "și cînd se termină banii, pleacă din nou la lucru. Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, remitențele de peste hotare sînt cea de-a treia sursă de venit a populației din Republica Moldova. Trebuie să menţionez aici neapărat că Andrei Covăţică de îndată ce a ajuns în Republica Moldova a început imediat să-şi caute de lucru, dar nu a reuşit să se angajeze".

 

Potrivit lui, problema migranților moldoveni în Federația Rusă ar trebui să se hotărască la nivel politic, înrăutăţirea relațiilor Republicii Moldova cu Rusia are un impact negativ asupra a sute de mii de familii din Republica Moldova, unica sursă de venit a cărora sînt remitențele băneşti din Rusia. Kalinin a subliniat că în anul 2013 68 la sută din remitențele trimise în Republica Moldova au fost din Rusia.

 

Toți cetățeniiRepublicii Moldova, care se află în țară, dar în viitorul apropiat planifică să plece în Rusia, ne pot fi contacta pentru informații la telefonul + 373 608 999 99.
E-mail: bl@moldova.ms
Program: luni - vineri, 08.00-17.00, vineri 09.00-13.00

în Rusia
Program: luni - vineri, 09.00-18.00, vineri 09.00-13.00   
Telefon: +7 (495) 795 98 82
E-mail: info@moldova.ms

 

(VIDEO) Temeiurile în baza cărora interdicțiile de intrare în Rusia sînt anulate

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.