ADERAREA ROMÂNIEI LA SCHENGEN NU SE AFLĂ PE AGENDA JAI, SPUNE PREȘEDINȚIA CIPRIOTĂ A UE

04.12.2012
Foto: dicoverromania.ro

Purtătorul de cuvînt al Președinției cipriote a Uniiunii Europene, Nikos Christodoulides, a declarat pentru NewsIn că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu se află pe agenda următorului consiliu JAI din decembrie, dar se va reveni asupra “acestei chesiuni” în 2013.

 

Aderarea României și Bulgaria la Schengen nu se află pe agenda JAI din 6-7 decembrie, deoarece nu au fost făcute progrese de la ultimul Consiliu, din octombrie, a declarat Nikos Christodoulides.

 

Președinția cipriotă a prezentat stadiul referitor la decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din octombrie, a precizat Christodoulides. ”De atunci nu au fost făcute progrese considerabile pentru a ne permite includerea subiectului pe agenda Consiliului și pentru a permite luarea unei decizii pozitive”, a adăugat purtătorul de cuvînt al Președinției cipriote.

 

”Consiliul va reveni asupra acestei chestiuni anul viitor”, a mai afirmat Nikos Christodoulides, adăugînd că ambele țări au fost consultate și au fost de acord cu pașii următori.

 

La Consiliul JAI din septembrie ar fi trebuit stabilit un calendar pentru aderarea celor două țări la spațiul Schengen, potrivit unei decizii luate la Consiliul European din 1-2 martie. Însă Consiliul a fost însă anulat, întrucît aderarea României și Bulgariei era singurul subiect pe agendă și exista încă opoziție din partea Olandei.

 

”Decizia de anulare a Consiliului JAI din 20 septembrie a.c. a fost luată de Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, după consultarea statelor membre. Președinția cipriotă a apreciat că agenda nu avea suficientă substanță, mai ales în condiţiile în care partea de justiţie fusese anulată încă din luna iulie a.c. Subiectele au fost reportate pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie 2012”, preciza MAE.

 

”Din punctul de vedere al României, care a fost de acord cu abordarea Președinței cipriote, această perioadă reprezintă o oportunitate ce va fi folosită pentru continuarea demersurilor politico-diplomatice în vederea promovării obiectivului său de aderare la spațiul Schengen”, potrivit unui comunicat al MAE.

 

Deși subiectul a fost astfel amînat pentru Consiliul JAI din 25-26 octombrie, la momentul respectiv Consiliul a luat doar act de stadiul actual al aplicării acquis-ului Schengen în Romînia și Bulgaria, fără a se lua, însă, nicio decizie.

 

După ce European Voice a scris că decizia a fost amînată pentru februarie 2013, după raportul MCV pentru România, a cărui publicare este prevăzută pentru decembrie, Nikos Christodoulides preciza că ”Președinția cipriotă nu este la curent și nu împărtășește acest plan”.
 

Sursa: blackseanews.net

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.