ADUNAREA COMITETULUI MAMELOR: "COPIII MIGRANŢILOR: IZOLAREA SAU INTEGRAREA ÎN SOCIETATEA RUSĂ".

26.09.2011

La 21 septembrie 2011 a avut loc prima adunare a Comitetului mamelor, pe lîngă OOI "Congresul Diasporelor Moldoveneşti", în cadrul căreia s-a discutat subiectul: "Copiii migranţilor: izolarea sau integrarea în societatea rusă".


La adunare au participat reprezentanţi ai Serviciului Federal de Migrație al Federației Ruse, Departamentul de Educaţie din or. Moscova, Departamentul Politicii de Familie și Tineret din Moscova, precum şi Departamentul de cooperare interregională, politică naţională şi relaţii cu organizaţiile religioase din Moscova.


Cu un mesaj de salut către participanţii la Adunare a venit Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguța, care a apreciat activitatea Congresului Diasporelor Moldoveneşti, subliniind succesivitatea organizației în realizarea obiectivelor propuse.


Ministrul muncii, protecției sociale şi a familiei al Republicii Moldova, Valentina Buliga, adresîndu-se în scrisoarea sa către participanţi, i-a asigurat că "Ministerul muncii, protecției sociale şi a familiei al Republicii Moldova va susţine toate deciziile acestei adunări și va depune toate eforturile posibile pentru a le pune în aplicare".


Directorul general al Biroului Relaţiilor Interetnice al Republicii Moldova, Elena Beleacova, de asemenea, a salutat şi sprijinit înfiinţarea Comitetului mamelor, exprimîndu-şi speranţa că Comitetul va contribui la dezvoltarea toleranţei inter-etnice.


În raportul Congresului Diasporelor Moldoveneşti au fost examinate problemele legate de naşterea copilului de către o cetățeancă străină, repatrierea copiilor migranţilor, aranjarea copiilor migranţilor în grădiniţe, învăţămîntul secundar pentru copiii migranţilor, inmatricularea copiilor migranţilor în universităţile din Rusia, primirea cetăţeniei ruse de către copiii migranţilor, căsătorile inter-etnice.


În discursul său, Alexandr Kalinin, Preşedintele CDM și-a exprimat deosebita preocupare față de situaţia copiilor femeilor migrante, care se află ilegal pe teritoriul Rusiei. "Copii nou-născuţi care nu stau la evidență, sunt potenţiale victime ale traficului de fiinţe umane şi de organe umane", a spus Alexandr Kalinin.


"Principalele motive care conduc la faptul că cetăţenele Republicii Moldova abandonează copiii săi nou-născuţi sunt: şederea ilegală pe teritoriul Rusiei, neasigurarea socială, lipsa mijloacelor de trai, lipsa de informare, lipsa de încredere în viitor pentru copiii lor, lipsa de atenție din partea societăţii", a remarcat Efrosinia Gîștemulte, membrul CDM.

 

În acest context, Dzhurayeva Gavhar Kandilovna, conducătorul Fondului public regional de asistenţă refugiaţilor şi a persoanelor strămutate în interiorul ţării, "Tadjikistan", a propus crearea în Rusia a unui centru internaţional pentru mamele migrante singure, din ţările CSI. De asemenea, Gavhar Juraeva a subliniat că "Republica Moldova, se situează pe primul loc printre fostele republici sovietice, care reîntoarce la patria lor copiii moldoveni, rămași fără îngrijirea părintească pe teritoriul Federaţiei Ruse".


În cadrul reuniunii, participanţii au adoptat Regulamentul Comitetului mamelor. Regulamentul prevede că Comitetul este un organ consultativ pentru interacţiunea cu autorităţile oficiale din Federaţia Rusă şi Republica Moldova în vederea protecţiei drepturilor şi intereselor femeilor, familiei şi a copiilor. În componența Comitetului sunt oficiali ai Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova, membrii Congresului Diasporelor Moldoveneşti, nativii din Republica Moldova, domiciliați în Federaţia Rusă şi în străinătate, reprezentanţii ONG-urile moldovenești și rusești.


În conformitate cu Regulamentul, Comitetul va contribui la identificarea şi repatrierea cetățenilor minori ai Republicii Moldova, nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi, rămași fără îngrijire părintească pe teritoriul Federaţiei Ruse; oferirea ajutorului copiilor minori ai migranţilor moldoveni, care au accesul limitat la educaţie şi medicină, care se ocupă de vagabondare, sunt expuși la violență sau alte riscuri sociale; desfăşurarea campaniilor de informare pentru prevenirea traficului de copii ai migranţilor moldoveni, nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi. Membrii Comitetului vor ajuta mamele singure şi îngrijitorii singuri a copiilor migranţilor din Republica Moldova; vor contribui la facilitarea integrării în societatea rusă a familiilor inter-etnice şi a copiilor migranţilor moldoveni; vor dezvolta proiecte care vizează reducerea numărului de orfani printre nativii din Republicii Moldova în Federaţia Rusă, vor contribui la realizarea lor ulterioară.


La finele întîlnirii, a fost prezentat proiectul Declaraţiei, în care participanţii la Adunare, "subliniind importanţa problemelor discutate în contextul interacţiunii autorităţilor publice şi oficiale, propun elaborarea unor măsuri care vizează: consolidarea eforturilor comune pentru identificarea şi repatrierea voluntară a copiilor migranţilor moldoveni care se află în condiţii dificile pe teritoriul Federaţiei Ruse; creşterea nivelului de informare a femeilor migrante, cetăţenelor Republicii Moldova referitor la statutul juridic pe teritoriul Federaţiei Ruse; integrarea copiilor migranţilor moldoveni în societatea rusă la nivel federal, regional, interregional şi local; înăsprirea supravegherii asupra sorții copiilor migranţilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse".

 

Sursa: Congresul Diasporelor Moldoveneşti
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.