AGENȚIILE DE TURISM CER ANULAREA PREZENTĂRII TESTULUI PCR LA INTRAREA ÎN ŢARĂ

19.05.2021

 

 

Asociația Națională a Agenților Economici de Turism din Moldova (ANAT) solicită Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică anularea prezentării testului PCR pentru turism receptor şi emiţător, la intrarea în ţară.


Printr-o scrisoare semnată de preşedintele ANAT, Anna Colta, şi adresată prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi, operatorii solicită analiza oportunității relaxării condițiilor de intrare a cetățenilor Republicii Moldova, precum și a cetățenilor străini cu permis de ședere în Republica Moldova, pe teritoriul ţării, transmite IPN.

 

Solicitarea vine în contextul ameliorării situației pandemice atît în Republica Moldova, cît și pe plan mondial, dar şi din experiența altor țări. Asociația solicită anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ la intrarea cetățenilor Moldovei și a cetățenilor străini (sosiți din regiuni ai zonei verzi) pe teritoriul țării. De asemenea, anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ cetățenilor moldoveni antrenați în turismul organizat emițător (turiştii ce revin din vacantele organizate) prin prezentarea a unor documente confirmative.

 

Potrivit ANAT, în contextul situației pandemice din perioada anilor 2020 – 2021, industria turismului din Republica Moldova (atît sectorul turismului receptor și în special cel emițător) a fost și este practic extrem de grav afectată în continuare. „Multiple probleme, precum cheltuielile suplimentare impuse de obligativitatea prezentării testului PCR COVID-19, împiedică relansarea turismului în Republica Moldova, în pofida posibilităților teoretice disponibile actualmente.

Situația e și mai gravă în contextul în care tur operatorii naționali au de returnat sume impunătoare din avansurile turiștilor achitate pentru sezonul estival 2020, încasate de pînă pe 17.03.2020, care au fost transferate partenerilor pentru garantarea rezervărilor și a prețului de early booking, sume care au rămas pe conturile tur-operatorilor, hotelierilor și companiilor de transport, în baza hotărîrilor autorităților lor naționale”, se mai arată în scrisoare.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.