ANGAJAȚII MAE SÎNT ÎNGRIJORAȚI DE PREZENȚA "NOROCOȘILOR" ÎN AMBASADELE REPUBLICII MOLDOVA

28.06.2019

 

 

După publicarea adresării deputatului Lilian Carp privnd nerespectarea legislației în cazul ambasadorilor "cu experiență diplomatică de zece ani" (Iurie Bodrug, Polonia, Igor Bolboceanu, Turcia) și răspunsul secretarului de stat Mihail Căpățînă, colaboratorii MAEIE au declarat despre promovarea unor "diplomați de carieră" exclusiv după criterii politice.

 

Unul dintre cele scandaloase este cazul unui al treilea secretar al Departamentului pentru Drept Internațional, Vadim Moțarschi. Într-o scrisoare din partea reprezentanților MAEIE, transmisă redacției "Deschide.MD", se spune că CV-ul lui Moțarschi a fost completat cu noi rînduri datorită unor oameni influenți. Pe vremea lui Voronin, el a lucrat în Administrația Prezidențială, apoi a plecat în funcția de director al Biroului de Drept și Relații Externe al SIS. El a fost trimis acolo de nimeni altul decît fostul șef al serviciului secret Arthur Reșetnicov (acum judecător al Curții Constituționale). În 2009, Moțarschi a devenit avocat al PCRM. Mai tîrziu el a fost ales reprezentant al Partidului Comuniștilor în Comisia Electorală Centrală.

 

Cînd Moțarschi și-a dat seama că PCRM pierde teren, tînărul avocat a decis să se încerce în diplomație. Moțarschi a început să lucreze în secția cadre al Ministerului Afacerilor Externe, care i-a oferit acces nelimitat la informații confidențiale referitoare la diplomații și ambasadorii MAEIE. Pentru "munca eficientă" demonstrată PDM în secția cadre, Moțarschi a fost promovat la cel de-al treilea secretar în administrația dreptului internațional."Apogeul lucrării diplomatice" a lui Moțarschi, potrivit reprezentanților MAEIE, a venit la alegerile parlamentare din luna februarie a acestui an. Folosindu-se de sprijinul necondiționat al PDM în persoana fostului ministru Tudor Ulianovschi, el s-a oferit în mod deschis să reprezinte Partidul Democrat în CEC și CC în timpul întregii campanii electorale și după alegeri, deși acest lucru contravine statutului de funcționar public. De exemplu, pe una dintre cererile adresate CEC se află semnătura lui Moțarschi, deși el atunci lucra la MAEIE.

 

Sorin Pleșca nu va fi tras la răspundere pentru omorul fratelui său Pentru muncă diplomatică, în perioada preelectorală din februarie 2019, Moțarschi a fost trimis să lucreze la ambasada Republicii Moldova la Roma, deși regulamentul MAEE prevede că numirea într-o funcție la ambasadă poate avea loc dacă candidatul lucrează de cel puțin cinci ani. Angajații MAEIE și-au exprimat nemulțumirea față de incident și au cerut să publice istoria "diplomatului de carieră", Vadim Moțarschi. Aceștia declară că creșterea în carieră în cadrul departamentului este adesea determinată de criterii politice, iar cei "norocoși" nimeresc în scurt timp la ambasadele Moldovei în străinătate.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.