BURSE EUROPENE PENTRU JURNALIȘTII DIN REPUBLICA MOLDOVA

08.09.2015
 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în parteneriat cu Fundația Euromonitor pentru Excelență din România și Centrul Național de Comunicare din Republica Moldova, cu sprijinul  JTI Moldova, anunță lansarea programul Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști, ediția 2015-2016 și selectarea candidaților din Republica Moldova pentru seria de evenimente din acest an.

 

Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști este un program al Fundației Euromonitor pentru Excelență din România și are drept scop încurajarea și facilitarea pregătirii profesionale a jurnaliștilor din România și Republica Moldova care doresc să obţină o expertiză profesională în problematica europeană. Participanţii sînt instruiţi în diverse tematici legate de Uniunea Europeană, cum ar fi cadrul de reglementare, funcționarea instituțiilor, relaționarea între statele-membre, precum și maniera în care este abordă problematica europeană de către media occidentale.

 

Programul cuprinde patru etape de pregătire profesională:

∙    un training specializat, susținut în Republica Moldova de către specialiști în relațiile RM-UE;

∙    un training specializat, susținut în România de către specialiști în relații europene;

∙    o călătorie de studii de o săptămână, la Bruxelles, pe durata căreia jurnaliștii vor avea ocazia să se întâlnească și să discute cu oficiali ai Uniunii Europene şi să viziteze diverse instituţii UE;

∙    stagii de pregătire profesională, timp de trei săptămâni, în cadrul unor prestigioase organizaţii de presă europene.

La încheierea fiecărei etape sînt selectați jurnaliștii care vor participa la etapa următoare.

 

Programul Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști se adresează jurnaliștilor din presa scrisă, radio, TV și on-line, specializați în domeniile social, politic și economic, care trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

∙    Experiență profesională de minimum trei ani

∙    Vîrsta de pînă la 35 de ani

∙    Abilități de comunicare în limba engleză (cunoașterea limbii franceze reprezintă un avantaj)

 

Dosarul de înscriere va cuprinde:

∙    Curriculum Vitae

∙    Portofoliu (trei materiale de presă relevante pentru domeniile enunțate)

∙    Două scrisori de recomandare, de preferință una de la superiorul direct sau managerul instituției la care lucrează.

 

Data-limită de depunere a dosarelor de înscriere este 27.09.2015 (inclusiv), toate înscrierile avînd mențiunea „Pentru Bursele Europene JTI”. Dosarele vor fi trimise la adresa electronică press@mfa.md.

 

Pentru detalii suplimentare contactați MAEIE la tel.: 022.57.82.54.

 

Programul Bursele Europene JTI pentru Jurnaliști a fost lansat în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, ca o continuare a programului de stagii inițiat în anii 1990, cu sprijinul Guvernului SUA, de National Forum Foundation/Freedom House, ulterior, din 2000, cu finanțarea JTI. Încă de la începuturile sale, obiectivul programului a fost dezvoltarea cunoștințelor și abilităților tinerilor jurnaliști, prin expunere la realitățile democrațiilor dezvoltate, imersiune în medii culturale diverse și practica profesională specializată, mai întâi în SUA, apoi la Bruxelles.

 

Sursa: mfa.gov.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.