CEL MAI VECHI ORAȘ EUROPEAN A FOST CONSTRUIT DE STRĂMOȘII NOȘTRI

18.10.2012
Foto: moldovenii.md

În Bulgaria, pe teritoriile care erau locuite de traci, strămoșii moldovenilor de astazi, au fost descoperite vestigiile celui mai vechi oraș din Europa, afirmă arheologii.

 

Săpăturile arheologice din nord-vestul Bulgariei, în apropiere de Varna, au scos la lumina zilei construcții din piatră, vîrsta cărora, potrivit experților, este de circa 6700 ani.

 

După cum a menționat conducătorul grupului de oameni de știință Vasil Nikolov, este vorba despre cele mai vechi și cele mai mari clădiri din piatră, păstrate în Europa pînă în prezent. Ruinele au fost descoperite pe malul Mării Negre, la 50 km de Varna. Potrivit datelor preliminare, civilizația a existat aici circa 500 de ani. Ea a început să decadă odată cu seceta severă care a afectat zona și a oprit extracția de sare.

 

Datarea completă și exactă a sitului arheologic va fi efectuată la Oxford, împreună cu oameni de știință americani. Aceasta va dura aproximativ un an. Apoi, rezultatele cercetării arheologilor și istoricilor vor fi publicate in cele mai prestigioase reviste internaționale, a adăugat profesorul Nikolov.

 


Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.