CELE MAI RAFINATE BUCĂTĂRII ALE LUMII

Foto: 36on.ru

Bucătăria spaniolă

 

Bucătăria spaniolă, de-a lungul secolelor, a suferit schimbări. Aceasta a fost influențată de romani și mauri, iar mai tîrziu – de Lumea Nouă. Anume din America ea a preluat unele dintre cele mai importante tipuri de legume sau condimente, cum ar fi tomatele, ardeii dulci, ardeii iuți chili și cartofii. Bucătăria spaniolă autentică, în esență, este simplă. Baza ei este ceapa, usturoiul, ardeii și verdețurile. Condimentele sînt folosite cu moderație, în schimb șofranul – din belșug. Cele mai populare feluri de mîncare sînt "într-o singură oală" (același fel de mîncare la felul întîi și felul doi). Ca aperitiv sau felul doi, spaniolii preferă raci sau fructe de mare. Felul doi din carne, de obicei, este înăbușit sau prăjit pe grătar. De rînd cu carnea de vită, vițel, porc și miel, printre spanioli se bucură de popularitate și felurile de mîncare preparate din păsări domestice. Carnea de pui se folosește ca ingredient pentru celebra paella. Dintre deserturi, cea mai populară este budinca de caramel. Fiecare provincie spaniolă își are meniul său. Andaluzia, de exemplu, este renumită pentru supa tonifiantă gazpacho și gustările tapas, Valencia s-a afirmat cu paella, Țara Bascilor propune pește în sos verde și scoici cu crab de mare, La Mancha – brînza manchego, Galicia – fructe de mare, Castilla – purcei la frigare, iar Catalonia – cremă dulce.

 

Bucătăria mexicană

 

Bucătăria mexicană, bogată în condimente și sosuri, a fost marcată de influența conchistadorilor spanioli asupra culturii aztece. Unul dintre elementele principale ale bucătăriei mexicane este salsa. Astfel sînt numite sosurile picante, care conțin, în mod obligatoriu, ardei chili și roșii. Acestea sînt servite cu pește fiert, carne, fasole și ouă. Misterul sosului salsa constă în combinarea condimentelor tipice mexicane. Mult preferată în Mexic este și tortilla – prăjitură rotundă plată din făină de porumb. Ele se consumă cu un sos foarte picant, acestea sînt de obicei umplute cu ceva sau pur și simplu sînt servite proaspete și calde. Bucatele mexicane din carne sînt foarte diverse. Una dintre cele mai renumite se prepară din carne de porc, tăiată, înăbușită într-un sos special, pe bază de suc de portocale și o varietate de condimente. În afară de carne, meniul mexican include o mulțime de pește și fructe de mare: caracatițe, calmari, scampi. Ele sînt servite reci și calde în diverse cocktailuri, salate, asorti. Dar regina fructelor de mare este considerată pe bună dreptate creveta.

 

Bucătăria libaneză

 

Bucătăria libaneză este apreciat în întreaga lume pentru bogăția gustului, rafinamentul bucatelor și beneficiile pentru sănătate. Întrucît țara se află la răscruce de drumuri comerciale din Europa spre Asia, bucătăria locală a absorbit toate cele bune din meniul regiunilor învecinate. Unul dintre cele mai faimoase feluri de mîncare este aperitivul meze. Felurile de mîncare principale sînt carnea, peștele, adesea gătite pe cărbune. Meniul include carne de porc și vin. Dar supele în bucătăria libaneză aproape că lipsesc. Nicio masă în Liban nu se trece fără pîine. Dulciurile orientale – baclavaua cu toate variațiile ei – poate fi păstrată timp de luni de zile fără a-și pierde calitățile.

 

Bucătăria japoneză

 

Cunoscută, în primul rînd, pentru bucatele de sezon, particularitățile de servire și calitatea ingredientelor, bucătăria japoneză merge în galop prin lume, cucerind noi amatori. Felul de mîncare principal în Japonia este orezul, care se traduce și ”hrană”. Și aceasta este definiția exactă, întrucît din orez japonezii pot găti condimente, sosuri, dulciuri, bere, sake și shochu. A doua parte importantă a mesei japoneze sînt fructele de mare. Aici, ele sînt fierte sau înăbușite, dar de multe ori sînt servite în stare crudă. Astfel de preparate sînt numite Odori. Peștele este opărit cu apă clocotită, se taie, apoi se consumă cu sos. În bucătăria japoneză lipsesc deserturile și dulciurile, cu excepția jeleurilor kegasi. Însă aceste bomboane, care reprezintă și un fel de opere de artă, sînt servite numai în zilele de sărbătoare. De obicei, mesele se termină cu servirea fructelor. Cu toate acestea, cele mai preferate bucate japoneze în lume sînt sushi și derivații lui – maki-sushi sau role. Decorarea felurilor de mîncare este o parte importantă a bucătăriei. Bucatelor modeste li se conferă un aspect estetic: peștele, legumele, algele marine și scoicile sînt servite într-un design ingenios. În bucătăria japoneză este atît filozofie, cît și poezie.

 

Bucătăria thailandeză

 

Thailanda este un paradis pentru gurmanzi, iar bucătăria locală se consideră a fi una dintre cele mai bune din Asia. Bucătăria thailandeză este un imens "cazan", în care au nimerit "bunătăți" gastronomice din țări precum Malaezia, China, Birmania și Laos. Dacă o persoană a gustat măcar o dată preparate din bucătăria thailandeză, ea va reține în memorie pentru mult timp aroma combinată de citrice, ananas, coriandru proaspăt, lapte de cocos, usturoi și chili. În Thailanda, cel mai des folosit condiment este sosul moale de pește. Un rol important în bucătăria thailandeză îl are orezul: el servește drept bază pentru unele feluri de mîncare și ca un complement esențial la alte feluri de mîncare, cu el sînt diluate bucatele deosebit de picante. Thailanda este o țară a mărilor și rîurilor, deci un loc special îl ocupă bucatele de pește și vietăți maritime și fluviale. Carnea pentru ei este mai degrabă un lux, fiind servită mai ales în zilele de sărbătoare.

 

Bucătăria franceză

 

Aici, din generație în generație, trec rețete de sosuri, iar bucatele sînt cel mai discutat subiect de conversații mondene. Alimente grele, grase, abundență de bucate, folosirea în alimentație a tot felul de măruntaie, oase, creieri, cozi și labe – asta e ceea ce vă așteaptă în meniul unui restaurant franțuzesc. Din fericire, porțiile aici sînt mici. Programul obligatoriu include supa de ceapă, asorti de cașcaval, carne roșie, stridii și picioare de broască în sos de frișcă, clătite de Bretania, urechi de vițel umplute, anghinare cu foie gras, fazan cu struguri și cocoș în vin. Culinarii francezi ai inventat sosurile și treptat le-au perfecționat. Legumele sînt, de asemenea, foarte populare, ele fiind utilizate pentru prepararea aperitivelor, bucatelor de felul întîi și doi, dar și ca garnitură. O altă caracteristică a bucătăriei franceze este o slăbiciune deosebită pentru cașcaval. Acesta face parte din diferite feluri de mîncare, în plus, în Franța, el este întotdeauna servit înainte de desert. Un fel de mîncare tradițională franceză este biftecul cu cartofi prăjiți, iar majoritatea francezilor preferă așa-numitul ”biftec în sînge”: cu o crustă crocantă, dar aproape crud în interior.

 

Sursa: 36on.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.