CETĂȚENII SÎNT INDIGNAȚI DE CALITATEA SERVICIULUI CONSULAR MOLDOVENESC PRESTAT ÎN NORDUL ITALIEI

04.09.2013
Foto: news.click.md

Consulatul General de la Bologna este unul din cele mai solicitate consulate ale Republicii Moldova în străinătate. Conform statisticilor publicate de Ministerul de externe (MAEIE al RM), Consulatul General de la Bologna a prestat 22 828 de servicii consulare cetățenilor pe parcursul anului 2012.

 

Pe lîngă statele de personal delegate din Republica Moldova (Consul General, Consul, Contabil-Șef, Administrator-șofer), consulatul mai are angajați doi colaboratori netitulari implicați în activitatea consulară. Angajarea acestora are loc cu aprobarea ministerului de externe (MAEIE al RM) la propunerea misiunilor diplomatice și consulare. Unul din criteriile de selectare a colaboratorilor netitulari este șederea regulară și gradul înalt de cunoaștere a limbii țării de reședință.

 

Pe parcusrul anului 2012, Curtea de Conturi a Republicii Moldova a efectuat auditul regularităţii pe exerciţiul bugetar 2011 la Consulatul General al Republicii Moldova la Bologna.

 

Din vara anului 2010, Nicolae Nucă este Consul General al Republicii Moldova la Bologna.

 

Vă propunem să luați cunoștință cu materialul de mai jos realizat de jurnal.md referitor la modalitatea de prestare la Bologna a unor servicii consulare moldovenești și opinia diasporei la subiect. Totodată, Vă reamintim că Direcţia Generală Afaceri Consulare a MAEIEal RM coordonează activităţile consulare ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Republicii Moldova, fiind responsabilă de acordarea asistenţei consulare directe cetăţenilor Republicii Moldova şi celor străini, de interacţiunea cu mass-media, monitorizarea dosarelor privind cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în dificultate, gestionarea dosarelor privind petiţiile şi cererile cetăţenilor etc. Calitatea serviciilor consulare prestate de Consulatul de la Bologna, precum și a altor misiuni diplomatice și oficii consulare moldovenești pot fi apreciate AICI.

 

,,Cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă în nordul Italiei se plîng că sînt extorcaţi de bani la Consulatul Republicii Moldova din Bologna. Aceştia spun că atunci cînd au nevoie de traducerea şi legalizarea unui act, consulul general Nicolae Nucă le direcţionează actele spre serviciile unei agenţii de traduceri din Roma condusă tot de un moldovean.

 

În loc de 10 euro, pentru un act tradus, taxa oficială afişată pe site-ul Consulatului de la Bologna, oamenii sînt nevoiţi să achite cîte 30 de euro agenţiei de traduceri pentru o pagină. În timp ce la Ambasada Republicii Moldova la Roma taxa consulară pentru traducerea unui permis de conducere e de 55 de euro, la Bologna, traducerea aceluiaşi document costă între 71 – 111 euro.

 

Consulul Nicolae Nucă declară că Consulatul nu are un traducător licenţiat care să ofere servicii de traduceri şi neagă că ar fi favorizat o singură firmă de traduceri.

 

Oamenii spun că îşi cîştigă din greu existenţa şi cu preţul despărţirii de copii şi familii, din care cauză refuză să mai tolereze o atare jecmăneală. Ion Jubîrcă (nume schimbat de jurnal.md), aflat la studii în Italia, a declarat că a mers la consulat pentru a traduce şi legaliza un certificat de naştere. Spre surprinderea sa, la ghişeu a fost întîmpinat chiar de consulul Nicolae Nucă.

 

„A trebuit să achit două taxe şi am primit două bonuri de plată, unul de 30 de euro pe numele agenţiei de traduceri din Roma, iar altul de 3 euro pe numele Consulatului. După ce am achitat aceste două taxe, în loc de o taxă poştală în valoare de 1, 30 euro, am fost nevoit să achit două taxe. Astfel, în loc de 16, 30 euro, suma cheltuielilor conform taxelor afişate pe site, am achitat 35, 60 de euro. E bine că am avut doar un act de tradus. Ce fac însă cei care au mai multe?”, se întreabă tînărul.

 

Acesta ne prezintă pe lîngă bonurile de plată actul final, un certificat de naştere tradus de firma de traduceri din Roma, traducător Andrei Rotaru. Sub ştampila agenţiei figurează fraza că în temeiul legii cu privire la notariat „eu, subsemnatul Nicolae Nucă, Consul General al RM la Bologna, legalizez prezenta traducere perfectată de traducătorul Andrei Rotaru şi confirm exactitatea şi conformitatea acesteia cu textul documentului original”. „Nu cunoaştem în ce măsură legea permite ca un consul să legalizeze traducerea efectuată de un traducător din afara Consulatului. Dar dacă da, atunci de ce nu am alege agenţia, preţurile căreia ne-ar conveni mai bine? De ce domnul Nucă trebuie să ne direcţioneze actele acolo unde îi place şi de ce pe site sînt afişate taxe oficiale de prestare a serviciilor de traducere?”, se întreabă tînărul.

 

Taxe duble pentru traducerea şi certificarea permiselor de conducere

Cetățenii mai spun că, pentru traducerea şi legalizarea unui permis, trebuie să prezinte trei acte – paşaportul, cartea de identitate italiană şi permisul de conducere. În cazul în care în unul dintre acestea figurează MDA, raionul Călăraşi, de exemplu, iar în altul doar Republica Moldova, consulul îi obligă să mai perfecteze un act, Declaraţia consulară care confirmă că cele trei acte aparţin aceleaşi persoane. Acest document costă 40 de euro.

„Un asemenea document nu se mai perfectează nicăieri. Este o invenţie a Consulatului pentru a stoarce bani din oameni. Astfel, în loc de taxa oficială de 51 de euro, pentru traducerea unui permis de conducere, cum e la Roma, la Bologna se percep 71 de euro la care se adaugă şi această taxă. În total, 111 euro”, spun sursele noastre.

 

Onorarii pentru traduceri?

Printre alte documente, acestea ne-au prezentat şi un extras al contului bancar al lui Nicolae Nucă, deschis la banca UniCredit din Bologna cu operaţiunile bancare efectuate pe parcursul ultimilor doi ani pe acest cont. Din document reiese că o agenţie de servicii şi traduceri face în mod regulat transferuri pe contul său. La 10 ianuarie 2013, agenţia a transferat 340 de euro, la 8 mai 2013 – 566 euro, iar o lună mai tîrziu, la 19 iunie 2013, 245 de euro. Din copia extrasului bancar, nu este clar însă dacă este vorba de aceeaşi firmă spre serviciile căreia sînt direcţionate actele cetăţenilor care se adresează la consulat, ori alta.

Solicitat de jurnal.md, Nicolae Nucă a declarat că are într-adevăr un cont în această bancă, însă la întrebarea dacă e vorba de aceeaşi agenţie cu care colaborează consulatul şi cea care face transferuri pe contul său, a evitat să dea un răspuns tranşant.

„Nu avem multe traduceri. Sunt solicitate o dată sau de două ori pe lună. Noi nu avem traducători aici pe care să-i punem la dispoziţia cetăţenilor. E dreptul fiecăruia să-şi aleagă traducătorul, iar noi certificăm copia traducerii. Traducem doar acte simple, cum ar fi convertirea permisului de conducere. Dar pentru alte documente nu dispunem de specialişti”, a declarat Nucă negând că Consulatul ar avantaja în vreun fel agenţia din Roma.

 

Totodată, acesta a explicat de ce traducerea permisului de conducere la Consulatul RM de la Bologna costă mai scump decît la Ambasada RM din Roma. „Angajaţii de acolo lucrează cu autorităţile din Roma, noi – cu organele din nordul Italiei, care solicită un spectru mai mare de documente. Eu am moştenit această stare de lucruri şi am explicat şi la minister cum se formează această taxă”, a mai spus consulul,,.

 

 

Portalul Viza.md reamintește că în procesul de conversiune a permisului de conducere, autorităţile italiene, în conformitate cu prevederile Acordului moldo-italian bilateral existent, pot solicita de la cetăţenii moldoveni, prezentarea traducerii permisului de conducere şi confirmarea autenticităţii acestuia. Taxa consulară a unui astfel de serviciu la Roma este de 55 EURO care include si taxele pentru serviciile aferente: 40 (30+10) euro declarația de autenticitate și  15 (10+5) euro traducerea.

 

Sursa:  jurnal.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.