COMISIA EUROPEANĂ A PROPUS: ELIBERAREA VIZELOR LA FRONTIERĂ, APLICARE PRIN INTERNET ŞI CREAREA UNUI NOU TIP DE VIZĂ "TOURING VISA"

02.04.2014
Foto: iso.nl

Ieri, Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri care vizează simplificarea procedurilor de eliberare a vizelor Schengen.

 

Va fi mai simplu să primiţi oviză pentru țările UE, la aceasta contribuid o serie de măsuri propuse de Comisia Europeană. În special, se propune reducerea timpului de examinare a cererilor de viză de la 15 la 10 zile, să li se elibereze vizelor străinilor care călătoresc des vize cu intrări multiple pentru 3 ani, a permite să se aplice pentru o viză prin Internet.

 

Printre alte măsuri propuse de oficialii europeni:

- posibilitatea de a aplica pentru o viză la consulatul altei țări a UE, în cazul în care un stat membru care are dreptul de a examina cererea de viză nu are reprezentat sau reprezentanţă;

-posibilitatea pentru statele-membre să elaboreze programe speciale de eliberarea a vizelor la frontieră într-un termen de pînă la 15 zile, care să fie valabil într-un stat membru al spațiului Schengen;

Posibilitatea pentru statele-membre de a simplifica eliberarea vizelor pentru persoanele care călătoresc în scopul vizitării evenimentelor majore.

 

Inovaţie de bază a devenit propunerea Comisiei Europene de a crea un nou tip de viză ("Touring Visa") care le va permite călătorilor de bună credinţă să călătorească în spațiul Schengen pe parcursul perioadei de pînă la un an (fără să rămînă într-o țară membră mai mult de 90 de zile, în orice perioadă de 180 de zile).

 

Propunerile trebuie să fie aprobate de către alte autorități ale UE: Consiliul UE și Parlamentul European, la începutul anului 2015.

 

Portalul VIZA.md reaminteşte că în acest an se împlinesc 6 ani de la intrarea în vigoare a Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor pentru cetățenii moldoveni care doresc să călătorească în UE. Dispozițiile Acordului, semnat în anul 2007 pot fi găsite AICI.

 

 

 

Sursa: Viza4.ru


 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.