CONTROL SPORIT ASUPRA COLETELOR DIASPOREI

26.07.2016
 

Organele de profil ale Guvernului vor elabora un mecanism de reglementare a activităţii de transportare pe cale rutieră a coletelor din partea conaţionalilor din străinătate.



Un acord în acest sens a fost atins la întrevederea dintre conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Serviciului Vamal (SV), şi reprezentanţilor Camerei de Licenţiere, Centrului Registru şi PNUD Moldova.

Potrivit Serviciului Vamal, motiv pentru reuniune a servit creşterea cifrei de încălcări în care, sub formă de colete din partea conaţionalilor, sînt trimise loturi de mărfuri spre vînzare. În plus, mulţi transportatori transportă coletele ilegal, fără a avea documentele necesare.

La şedinţă s-a menţionat că activitatea de transportare a coletelor din partea muncitorilor migranţi în sau din Moldova nu este reglementată prin niciun act legislativ şi, ca urmare, nu este controlat la modul cuvenit şi nu se impozitează ca orice altă activitate de întreprinzător.

De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea implementării unei proceduri de reglementare a condiţiilor de derulare a transportului ocazional de pasageri cu utilizarea Carnetului cu foi de parcurs (Acordul INTERBUS). 

Conform datelor prezentate de vameşi, doar în primul semestru al acestui an au fost depistate peste 40 de cazuri de încălcare a prevederilor Acordului. 

Conducerea Serviciului şi a Ministerului Transporturilor au convenit să creeze un grup de lucru pentru ajustarea legislaţiei în vigoare în domeniul problemelor discutate şi dinamizarea activităţii comune de neadmitere a încălcărilor.

"Prin aceste demersuri ne propunem să venim cu soluţii viabile de redresare a acestui fenomen, cu repercusiuni majore atît pentru bugetul de stat, cît şi pentru competitivitatea comercială, creîndu-se astfel o concurenţă neloială în rîndul operatorilor economici care activează în strictă concordanţă cu prevederile legale", a spus directorul SV, Vitalie Vrabie.

Opinia lui a fost împărtăşită de ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

"Este foarte important ca legislaţia să fie respectată. Situaţia din acest domeniu este destul de gravă, dacă luăm în consideraţie faptul că aproape 50 la sută dintre şoferii care transportă colete peste hotarele Republicii Moldova activează ilegal. Din acest motiv, este foarte necesară conlucrarea dintre Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi Serviciul Vamal pentru a ajusta legislaţia actualelor cerinţe", a spus ministrul.

PNUD Moldova a prezentat la şedinţă proiectul de reconstruire a punctului vamal Palanca, care este unul dintre cele mai solicitate de la frontiera moldo-ucraineană. Participanţii au discutat posibilităţile de identificare a surselor financiare pentru reparaţia drumului de acces către postul respectiv.

Sursa: Noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.