CUM PUTEȚI OBȚINE O VIZĂ DE LUCRU ÎN SPANIA. GHID: PAS CU PAS

08.09.2016
Cum puteți obține o viză de lucru în Spania
 

Spania atrage nu numai turiști, dar și migranți care doresc să lucreze în Europa. În ciuda dificultăților din economie, țara a fost, este și va fi un stat european cu toate bonusurile aferente. Potrivit Raportului Eurostat al ONU, Spania ocupă al 10-lea loc în lume după numărul de migranți, proporția imigranților fiind de 13-14% din populație.

 

Ce e o viză de lucru?

Viza de lucru vă dă dreptul să munciți legal în țara al cărei cetățean nu sînteți. Eliberarea acestui tip de vize în Spania este reglementată de legea №14/2013.

 

Autorizația de muncă este perfectată de organul autorizat. În Spania fiind eliberat de consulatul de la locul de reședință. Prin urmare, acei care se află deja în țară în baza pașaportului biometric moldovenesc sau cu o viză turistică sau de oaspete, pentru a obține o viză de lucru vor trebui să se reîntoarcă în Patrie. Excepții se fac doar pentru profesioniștii de înaltă calificare, care își perfectează un permis de ședere permanentă.

 

Trebuie să fiți pregătiți că procesul de obținere a unei vize de lucru va dura cîteva luni. Nu e recomandabil în acest răstimp să părăsiți țara: solicitantul poate fi chemat la consulat pentru un interviu.

 

Care este termenul  maxim și minim al permisului de muncă în Spania?

Documentul care confirmă dreptul la muncă este eliberat pentru cel puțin 91 de zile. Există posibilitatea de a extinde sau de a schimba acest termen. Perioada maximă pentru care se eliberează viza − cinci ani.

 

Condiție obligatorie pentru obținerea vizei

Pentru oamenii de rînd din fosta Uniune Sovietică principala cerință va fi invitația din partea angajatorului. Fără această invitație nu contați că veți putea obține o viză! De aceea, primul pas e căutarea unui angajator în Spania.

 

Un post de muncă bun în Europa pentru străini este deficitar. Dreptul la muncă în țările dezvoltate îl puteți obține doar în baza unor motive întemeiate. În Spania, agențiile de stat urmăresc îndeaproape ca străinii să nu le ocupe posturile de muncă localnicilor. Mai ales, în ultimii ani, cînd situația economică nu este cea mai bună.

 

Contractele de muncă vor trebui să treacă procedura confirmării obligatorii la Ministerul Muncii. Tot această instituție dă "undă verde" doar specialiștilor cu profesii deficitare. Lista se află în cataloage speciale, pentru fiecare provincie, fiind actualizată la fiecare trei luni.

 

Pentru ca să primiți invitație de muncă ar trebui să existe motive întemeiate, trebuie să demonstrați că în rezerva de personal al Regatului Spaniei nu există specialist cu nivelul și abilitățile dvs. Cu toate acestea, de la companiile mari, nu este, de obicei, o problemă să obțineți o astfel de invitație. Iar cel mai simplu mod pentru colaboratori e cînd firma îi trimite la filiala lor spaniolă.

 

Principala dificultate la perfectarea vizei de lucru – existența cotei. Numărul migranților în țările europene a crescut semnificativ în ultimii ani, iar pentru a proteja drepturile de muncă ale cetățenilor spanioli a fost introdusă o lege care prevede o cotă de locuri de muncă pentru străini. Cu cît e mai calificată persoana, cu atît mai mari șanse are de a obține o viză și un loc de muncă în străinătate.

 

Cine nu are nevoie de invitație din partea angajatorului?

Excepție fac antreprenorii, care după ce au intrat în țară în baza pașaportului biometric moldovenesc sau cu o viză de vizitator sau de turist și și-au înregistrat propria afacere în Spania. Afacerile proprii (cu un nivel suficient de venituri și transparență) vă vor permite să vi se elibereze un permis de ședere permanentă.

 

Voluntarii, care se luptă cu sărăcia în Spania, pentru drepturile femeilor și împotriva degradării mediului, nu au nevoie, la fel, de o viză de lucru.

 

Tipuri de vize de lucru

Spania eliberează cîteva vize în funcție de tipul de activitate, precum și de condițiile de muncă.

 

     Tipul A - permis pentru contract de muncă sezonieră sau temporară.

     Tip B - viză valabilă timp de 1 an pentru a lucra conform profesiei.

     Type C - continuarea vizei B, în cazul în care migrantul planifică să continue să muncească în Spania.

     Tip D - viză pentru o perioadă de 1 an pentru antreprenori.

     Tip D viză prelungită (bienală) - fiind eliberată după încheierea vizei obișnuite D.

     Tip E (prelungită pentru trei ani) - emisă după încheierea vizei prelungite D.

 

Cetățenilor UE și celor ai Australiei, care doresc să lucreze temporar în Spania, li se propune să lucreze cu Working Holiday Visa. Aceasta este prevăzută, în special, pentru tineri, care intenționează să se asigure pe ei înșiși în timpul călătoriilor prin țară.

 

Lista documentelor pentru viza de lucru spaniolă

Lista documentelor necesare pentru lucrătorii prin contract este relativ mică, dar este foarte important să țineți cont de ea.

 

Așadar, veți avea nevoie de:

 

   Pașaport intern (buletin) + copiile tuturor paginilor sale;

    pașaport valabil cel puțin 4 luni;

     3 fotografii;

     certificat de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 3 luni înainte de a solicita viza;

     certificat de la policlinică, unde să fie indicat faptul că candidatul "nu suferă de boli care pot afecta sănătatea altor persoane";

….dovada independenței financiare (garantată de angajator în scrisoarea de sponsorizare sau dovedită de extrasul din contul bancar);

    copia permisului de muncă și de ședere în Spania, trimise de către angajator (eliberate de către organele de ocupare a forței de muncă din provincie);

    copia contractului cu autorizația primară pentru trai și lucru în baza unui contract cu sigiliul Serviciului de Imigrare (Oficina de Extranjería).

 

Pentru obținerea vizei de lucru pentru marinari, jurnaliști, șoferi, membrii echipajelor locomotivelor și sportivi există cerințe aparte.

Toate documentele care nu sînt în limba spaniolă, necesită legalizare:traducere cu certificare oficială (apostilă).

 

Toate documentele pentru viza de muncă trebuie să fie prezentate de solicitant personal. Excepții se fac numai în cazuri în care există un motiv întemeiat: atunci aceste obligații pot fi asumate de un reprezentant acreditat.

 

Formal, cerințe suplimentare față de solicitanți nu sînt înaintate: preferințele în funcție de vîrstă, starea civilă, situația financiară sînt discriminatorii din punct de vedere al legislației europene și atrag după sine amenzi severe. Dar angajatorii își aleg, de fapt, oricum, angajații în funcție de preferințele lor, de aceea vîrsta, starea civilă, precum și alte caracteristici sînt luate în considerare.

 

Ce factori vor facilita obținerea unei vize?

Calificarea înaltă a solicitantului este singurul lucru pe care autoritățile competente trebuie să-l ia în considerare. În mod oficial, este posibil să fie confirmat, dovedind existența experienței profesionale. Cerințele variază în funcție de post și de profesie, dar, destul de des, este suficientă perioada de 6-12 luni.

 

Influențează faptul, dacă aveți rude în UE și în Spania la obținerea vizei?

Contrar părerii răspîndite – nu. Rudele dvs. din UE, America Latină și nemijlocit din Spania, nu interesează oficialii.

 

De ce documente au nevoie membrii familiei?

Se întîmplă adesea ca o viză de muncă e obținută de un membru al familiei, iar restul, din motive evidente, doresc să plece cu el. În aceste cazuri, există viză de însoțire. Decizia cu privire la aceasta depinde de tipul de viză al întreținătorului. Cel mai bine e ca documentele să fie depuse, concomitent, de întreaga familie.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.