DECLARAȚIE: MOLDOVENII EVACUAȚI DIN GAZA SÎNT ÎN DRUM SPRE CASĂ

09.11.2023

 

 

Cei 36 de moldoveni care au fost evacuați din Fîși a Gază sînt în drum spre casă. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței Parlamentului de astăzi. ”Cei 36 de moldoveni sînt în drum de la București spre casă.

 

Vreau să mulțumesc pentru implicare colegilor din România, în special premierului Marcel Ciolacu. Totodată țin să mulțumesc colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe pentru efortul depus, dar și partenerilor noștri din Egipt, Israle, SUA și Ucraina care au făcut posibilă această misiune”, a declarat Grosu. Reamintim că 93 de cetățeni români și rudele lor, printre care și 36 de cetățeni moldoveni care au fost evacuați din Gaza, au ajuns în seara zilei de 8 noiembrie în România. Persoanele au ajuns în România cu o cursă specială TAROM. Aceasta a aterizat la Baza 90 din Otopeni. Pe 7 noiembrie, autoritățile israeliene au anunțat că aproximativ 600 de străini ar trebui să fie evacuați în Egipt din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

 

Printre străini se regăsesc 51 de cetățeni ai Republicii Moldova. În seara zilei de 7 noiembrie, șefa statului Maia Sandu a declarat că „după o perioadă plină de incertitudine și negocieri, 36 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza au fost evacuați și sunt în siguranță”. Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Igor Zaharov a precizat că unii moldoveni au refuzat să fie evacuați din motive de securitate. „Unii cetățeni, pe ultima sută de metri, în special cei care se aflau la o distanță mai mare de punctul de trecere Rafah, au refuzat evacuarea din motive de securitate. Vom continua să ținem legătura cu cetățenii noștri din Gaza pentru a acorda asistența necesară, la necesitate”, a declarat acesta.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.