DIASPORA: 8 ÎNTREBĂRI DE LA ROMA PENTRU EX-PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA

30.10.2013
Foto: assomoldave

Vă propunem să luați cunoștință cu întrebările formulate recent de liderul asociației diasporale «Assomoldave» din or. Roma către fostul Primi-ministru Republicii Moldova, Vlad Filat:

 

,,1) Dumneavostră cunoașteți problema trasportatorilor Moldoveni (mă refer la acei care duc spre Moldova colete rudelor noastre si aduc spre Italia colete pline de dor si miros de bucate tradiționale), care sînt amendați pe străzile italiene cu 5.000 € fiindca sînt considerate abuzive și le lipseste licența bilaterală si a CEMT-ului?

 

2) Cînd o sa fie încheiat Acordul de Protecţie Socială cu Italia? Este prevăzut Acordul  Reciprocității Fiscale cu Italia, care ar permite pensionarilor italieni de a se transfera în Republica Moldova unde să achite numai taxe moldovenești care ar ajuta la înălțarea economiei ţării noastre?

 

3) Cînd o sa fie instalate monitoare TV la aeroport, Gara Feroviară prin intermediul cărora vor fi furnizate informații 24/24 în favoarea Diasporei? De ce nu se înființează un Ghișeu informațional la aeroport, gara feroviara, unde s-ar oferi informații exhaustive pentru Diasporă?

 

4) Ce masuri se vor întreprinde pentru a garanta participarea tuturor moldovenilor de peste hotare la următoarele alegeri? De ce nu urmați exemplul Estoniei - vot electronic.

 

5) Adolescenții care se afla peste hotarele Republicii Moldova o sa fie chemați sa-și facă datoria constituţională şi obligatorie a serviciului militar în țara de origine?

 

6) De ce se permite publicitatea GREEN CARD pe panourile din oraș, pagini web şi jurnale? Puțini au plecat?

 

7) Cum vedeți Dumneavoastră ideea de a înălța un monument la intrarea în Chișinău (Porțile oraşului) în cinstea şi memoria migranților? De exemplu, în Roma un Muzeu din Piazza Veneția este dedicat celor ce și-au sacrificat viața, sănătatea, tinerețea, familia pentru un viitor mai bun pentru țară.

 

8) Personal cum vedeți viitorul? Cînd o sa avem o migrație de reîntoarcere a miilor de femei bătrîne, bolnave şi probabil fără pensie la baștină? Mă refer la cazul Italiei.

 

Mulţumesc anticipat pentru răspuns și vă rog dacă o sa veniți pe la Roma să mergeţi la Tor di Vale. Acolo, duminică o sa întilniți sute de moldoveni şi adevaratele probleme cu care se confrunta conaționalii noștri departe de casă! Acolo o să le aflaţi!,,

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.