DIASPORA: MAEIE NU A GĂSIT DE CUVIINŢĂ SĂ DEA EXPLICAŢII PE MARGINEA CAZULUI ,,NUCĂ”

11.09.2013
Foto: youtube.com

Portalul Viza.md a publicat recent informații referitoare la calitatea serviciului consular moldovenesc prestat în nordul Italiei și unele opinii ale migranților moldoveni la acest subiect. Vă propunem mai jos să luați cunoștință de articolul «Scandal la Consulatul General din Bologna» publicat în ziarul migranților moldoveni «Gazeta Basarabiei»

 

,,Presa de la Chişinău a publicat materiale despre activităţi dubioase la Consulatul General din Bologna. Se pare că taxele percepute la acest Consulat şi care pentru oamenii de rînd erau normă nu sînt cele care ar trebui să se perceapă în mod oficial. Astfel moldoveanul nostru achită orice traducere dublu la acest Consulat: în loc de 15 euro pentru o pagină, se achită 30 pe contul unei Agenţii de traduceri din Roma.

 

Ce legătură are Consulatul cu agenţia în cauză nu este clar. Scheme frauduloase de achitare şi percepere a banilor cash de la cetăţeni în incinta Consulatelor sînt interzise prin lege, se pare însă că Bologna este o excepţie.

 

În tot cazul, am dori să atenţionăm MAEIE să nu ignore o ţară cu o prezenţă atît de masivă a moldovenilor – peste 200 mii de cetăţeni nu pot fi trataţi doar ca o sursă de venit. Italia este o ţară unde Ministerul de Externe ar trebui să trimită reprezentanţi cu excelente calităţi diplomatice, dar şi umane. Mă adresez către dna Ministru Natalia Gherman – nu mai este loc pentru jafuri, corupţie şi aroganţă la secţiile consulare, este urgentă nevoie de DIPLOMAŢI în Italia. Vrem servicii consulare de calitate, reducerea preţurilor pentru acestea şi un tratament uman la secţiile consulare. Nu este corect ca moldovenii din Italia să plătească pentru întreţinerea Ambasadelor RM în lume şi să nu beneficieze elementar de condiţii umane la Consulatele de aici.

 

În curînd Consulatul de la Bologna îşi va înceta activitatea şi se vor deschide alte două Consulate la Milano şi Padova, deşi nu este clar cum s-a făcut această alegere. Sperăm că deschiderea a două consulate noi va aduce şi Consulii mai aproape de oameni.

 

Precizăm că Ambasada din Roma, care se află într-o clădire totalmente necorespunzătoare unui sediu diplomatic, este de ani buni în proces de identificare a unui nou sediu, dar se pare că pentru Roma Ministerul nu are bani sau poate interes?

 

Încasările din serviciile prestate la Consulatul din Bologna par a fi unica preocupare la MAEIE, dar moldoveanul care vine la Consulat trebuie să vină „ca acasă”, să primească asistenţă şi servicii pentru care achită bani buni şi, fără excepţii, trebuie tratat cu respect.

 

Sîntem conştienţi de partajarea funcţiilor între partidele de la guvernare, dar sperăm într-o atentă preselecţie a viitorilor Ambasadori şi Consuli în această ţară. Moldovenii din Italia, prin imaginea pozitivă pe care au dat-o Moldovei în ultimii ani, prin aportul economic la PIB-ul din ţară, merită să fie reprezentaţi la nivel. Redaţi demnitate Corpului Diplomaticdin Italia, căci imaginea lui a fost constant şifonată.

 

Solicitat de „Gazeta Basarabiei”, MAEIE nu a găsit de cuviinţă să dea explicaţii pe marginea acestui caz.,,

Sursa: Gazeta Basarabiei

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.