DIASPORA: MOLDOVEANCA SILVIA ŢABOR A FONDAT ORCHESTRA INTERCULTURALĂ DIN MONTREAL (VIDEO)

12.11.2013
Foto: adevarul.ro

Moldoveanca Silvia Ţabor a plecat în Canada acum zece ani pentru un masterat. Între timp, a obţinut titlul de doctor în muzică şi a fondat Orchestra Interculturală din Montreal.

 

În familia Silviei muzica a stat întotdeauna la loc de cinste. Tatăl ei, Vasile Ţabor, predă şi astăzi clarinetul, saxofonul şi fluierul la şcoala muzicală din Sărata Galbenă, raionul Hînceşti. Fratele ei conduce o fanfară în satul Măgdăceşti. Silvia a ajuns însă cel mai departe, şi ca performanţă, şi ca distanţă.

 

În căutarea aventurii

A făcut Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga“ din Chişinău, specialitatea teorie şi compoziţie muzicală, iar apoi - dirijat coral la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Şi-a dorit însă o schimbare. „După facultate, printre colegii şi prietenii mei a trecut primul val de emigrări în Canada. Mulţi plecau pentru că nu le plăcea cum stăteau lucrurile în ţară sau pentru că aveau nevoie de bani. Eu am plecat pentru că am vrut o aventură. Îmi spuneam: dacă nu-mi place, pot să mă întorc oricînd. Nu voiam însă să-mi ratez şansa“, recunoaşte zîmbind dirijoarea.

 

Chiar dacă un grup întreg de studenţi s-a pornit în Canada, Silvia a ajuns printre primii la Montreal, în decembrie 2003. „Am avut noroc de cîţiva oameni care m-au ajutat la început. Acum înţeleg că e foarte important să existe cineva care să te ghideze“, spune tînăra. În Quebec, s-a ciocnit şi de bariera lingvistică. „Cînd eram în Moldova, credeam că ştiu franceza, dar atunci cînd m-am pomenit la Montreal mi-am dat seama că nu cunosc nici franceza, nici engleza“, glumeşte artista.

 

Masterat în engleză, doctorat în franceză

 Cu toate că a ajuns cu puţin timp înainte de încheierea admiterii la masterat, Silvia a fost înmatriculată la una dintre cele mai bune instituţii anglofone - Universitatea McGill. „Am depus dosarul în ultimul moment. Diploma de licenţă mi-a fost recunoscută fără probleme. Studiile muzicale obţinute în Europa de Est sînt, de fapt, foarte apreciate în America de Nord. De la academie aveam şi cîteva scrisori de recomandare şi imprimări audio, iar în primăvară am avut primele audiţii“, povesteşte tînăra.

 

Timp de doi ani, a muncit pentru a obţine titlul de master, iar în 2008 a intrat la doctorat la Universitatea din Montreal, unde a învăţat deja în limba franceză. Sarcina principală era să devină managerul unui proiect muzical: să adune o orchestră, să aleagă repertoriul şi să susţină cîte un concert pe an. „Mi-am căutat echipa mergînd la spectacolele de muzică clasică susţinute de studenţi. Tinerii erau mai deschişi să colaboreze, să se afirme şi să capete experienţă. Totuşi, nu aveam nevoie de oricare muzicieni, ci de unii buni, ca să poată face faţă repertoriului deloc uşor ales de mine“, explică dirijoarea.

 

În 2008, a urcat în scenă cu 40 de instrumentişti şi a dirijat Simfonia a treia de Beethoven. În anul următor, orchestra i s-a mărit pînă la 60 de membri şi a interpretat raspodii. Pentru concertul de încheiere a doctoratului a avut nevoie de aproape 100 de orchestranţi pentru o compoziţie a lui Stravinski. „Deşi unii veneau şi plecau, nucleul rămînea acelaşi. După ultimul spectacol, am înţeles că proiectul meu poate să continue. Am înregistrat o organizaţie în 2011 şi am numit-o Orchestra Interculturală din Montreal“, îşi aminteşte muziciana.

 

Promovează cultura diferitor popoare

Colectivul dă concerte dedicate diferitor culturi ale lumii. Primul a fost un omagiu culturii poloneze, apoi orchestra a interpretat muzică rusească, românească, evreiască şi franceză. „Vrem să promovăm muzica clasică contemporană. Există multe compoziţii îndrăgite în Europa, dar necunoscute în America de Nord“, e de părere dirijoarea. Bunăoară, la spectacolul de muzică evreiască, orchestra a cîntat o compoziţie alcătuită special pentru această ocazie şi un recviem pentru Holocaust.

 

„Vrem să construim poduri între culturi. Nu cîntăm muzica unui popor doar pentru reprezentanţii săi. Pentru noi este important să o promovăm printre canadieni“, ne asigură artista. Partea dificilă a proiectului rămîne finanţarea. Chiar dacă orchestra se bucură de apreciere, sponsorii nu sînt gata întotdeauna să-i susţină pe începători, de aceea muzicienii aplică pentru diferite burse. Acum, de exemplu, echipa aşteaptă un grant de la Consiliul de Artă din Montreal. „Cînd m-am apucat de acest proiect, mulţi mi-au spus că n-o să-mi iasă, că este greu de manevrat o asemenea orchestră. Eu însă cred în succesul nostru“, este optimistă Silvia Ţabor.

 

Va cînta la Chişinău

În decembrie, Silvia Ţabor va participa la un concurs internaţional la Barcelona, Spania. În aprilie 2014, planifică să susţină cu orchestra sa un concert la Chişinău. „Este un proiect la care ţin foarte mult şi vreau să se împlinească“, mărturiseşte artista.

 

 

Sursa: adevarul.ro

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.