DIASPORA MOLDOVENEASCĂ DIN VILNIUS VA AMPLASA O CRUCE ÎN REPUBLICA LITUANIANĂ

07.10.2011

Pentru a celebra şi a omagia cei douăzeci de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, diaspora moldovenească din Lituania, cu suportul oferit de primăriile or. Vilnius şi Şiauliai, a Ministerului Culturii din Lituania, la fel asistat şi din Moldova, vor instala o cruce pe „Colina Crucilor” din Lituania.

 

Crucea a fost executată din piatra albă de la Cosăuţi, în Moldova, de către Vasile Lupu şi Emil Lupu. Aceasta reprezintă simbolul rugăciunii moldovenilor din Lituania pentru prosperitatea şi viitorul luminos al ambelor ţări. „Colina Crucilor”-colina unicat, a fost vizitată de Papa Ioan al II-lea în anul 1993, care a comparat-o cu Colosseum-ul. În prezent, acolo sunt instalate peste o sută de mii de cruci şi diverse obiecte de cult religios. Pentru poporul moldav, crucea reprezintă cea mai mare şi tainică comoară spirituală.

 

Amplasarea crucii din Moldova va avea loc duminică, pe data de 9 octombrie. Crucea a fost transportă la Vilnius cu un autocar din Moldova şi va urma traseul Vilnius-Kaunas-Şiauliai-„Colina Crucilor”. Ţinem să menţionăm că lucrul organizatoric a fost efectuat de Preşedintele Asociaţiei culturale „Dacia” din oraşul Vilnius, Dna Lucia Bartkiene.
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.