DIASPORA MOLDOVENEASCĂ "ESTE DIVIZATĂ ÎN DOUĂ PĂRȚI"

13.11.2014
Foto: viza.md

Săptămâna trecută, președintele Partidului  Liberal Mihai Ghimpu și colegii săi într-o conferința de presă au adus acuzatii în adresa Congresului diasporelor moldovenești (CDM) în Rusia.

 

Declarațiile reprezentanților Partidului Liberal nu sunt nimic  altceva, decît o încercare de a-și acumula punctaj în fața alegătorilor în perioada cursei electorale, dat fiind faptul ca ratingul partidului a scăzut considerabil, informează serviciul de presă al CDM.

 

Reprezentanții CDM au luat decizia  să nu coboare la nivelul domnului Ghimpu, pe care nimeni nu-l mai ia în serios, și de a manifesta o indiferență totală la acuzațiile neîntemeiate a liberalilor. Cu toate acestea, pentru a-și acumula  dividende politice, Ghimpu continuă să joace roluri speculative. Ca un maestru al genului, de data aceasta a ales rolul de "chirurg", încercînd să "dezmembreze" diaspora Moldovei în două părți: cea din țările UE și cea din Rusia.

 

- Pe de o parte Ghimpu salută activitatea diasporei moldovenești, în țările UE, iar pe de altă parte - atacă migranții, care lucrează în Rusia. Faptul că migranții moldoveni care muncesc în Rusia, nu fac parte din electoratul Partidului Liberal, nu le dă dreptul de a împărți diaspora moldovenească, care este un singur organism, - a declarat președintele CDM Alexandr Kalinin.

 

În opinia sa, segregarea diasporei este  justificată prin  faptul că diaspora moldovenească  ar fi controlată de Serficiul Federal de informații al Rusiei.

 

- Potrivit lui Mihai Ghimpu, agenții care fac parte din organele de securitate al Rusiei, sunt încorporați pretutindeni unde muncesc migranții moldoveni, pe șantiere, în piețe și în gospodăriile private. Asemenea declarații făcute de Ghimpu în toiul campaniei electorale, nu sunt  nimic altceva decât o farsă. Pe semne, Ghimpu nu mai știe ce pași să întreprindă, de aceia insistă pe ideia de care este obsedat - implicarea nemijlocită a Serficiului Federal de informații al Rusiei. Ghimpu personal este agent acoperit al serviciilor secrete românești, - a anunțat președintele Congresului diasporei moldovenești în Rusia, Alexandr Kalinin.

 

De asemenea, Kalinin a mai  adăugat că liberalii, contrar  valorilor europene de toleranță pe care le promoveaza, și-au  permis să speculeze public asupra faptului de ce etnie  ar trebui să fie liderii diasporei. CDM a fost creat de persoane, originare  din Republica Moldova, iar etnia nu contează aici, apropo și în buletin și pașaport lipsește rubrica unde este indicată naționalitatea.

 

Cu toate acestea, din spusele lui  Alexandr Kalinin, declarațiile liberalilor  cu privire la finanțarea CDM de către Guvernul Republicii Moldova nu corespunde realității. În acest sens, președintelui CDM  solicită domnului Ghimpu de a-i oferi o dovadă de asistență financiară pentru Congres. 

 

- Și cum Ghimpu, care este finanțat de către  Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) se poate pronunța în acest sens. Fiecare bănuț cheltuit pentru activitatea CDM este achitat de către mine personal. Spre deosebire de liderul liberalilor, noi nu organizăm spectacole politice, noi intr-adevăr ne ajutăm compatrioții. Noi acordăm  ajutor tuturor cetățenilor din  Republica Moldova, care s-au pomenit într-o situație dificilă în Federația Rusă, inclusiv, acordăm ajutor celor care doresc să se întoarcă acasă. Doresc să amintesc de recentele cazuri tragice – catastrofa care a avut loc în metrou, accidentul  feroviar din Naro-Fominsk. Atunci, cine a sărit în ajutor compatrioților noștri? Unde era  Ghimpu în acest moment? Unde era el când î-mi sunau cetățeni cu rugămintea de a-i ajuta sa-și găsească rudele, și atunci cînd eu două zile în șir am cutreierat spitale și morgile, pentru a-mi  recunoaște concetățenii după fotografii? Și din păcate,acesta nu este un caz unic, în Rusia se află sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care sunt  într-o situație dificilă. Și ce a făcut Ghimpu, fiind la putere în calitate de deputat și în caliatate de președinte interimar, ca numărul cetățenilor  moldoveni plecați peste hotare la muncă, să scadă? - se întreabă Alexandr Kalinin.

 

Apărătorul drepturilor  omului a spus că CDM conlucrează cu Guvernul Republicii Moldova, reieșind din necesitățile de activitate.

 

- Conlucrarea guvernului cu diaspora este indispensabilă. Ori această activitate este foarte importantă, deoarece jumătate din populația activă a Republicii Moldova se află în străinătate la muncă. În ceea ce privește încrederea populației în liderii CDM, aceasta nu depinde de locația birourilor organizației, precum consideră liderul liberalilor. Încrederea în CDM este câștigată în mod cinstit de lupta de zi cu zi pentru drepturile cetățenilor - a menționat Kalinin.

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.