DIASPORA: REUNIUNEA DE LA FLORENȚA CONTINUA SĂ GENEREZE NEMULȚUMIRI ÎN RÎNDUL DIASPOREI MOLDOVENEȘTI (COMUNITATEA MOLDAVĂ DIN ELVEȚIA ȘI ASOCIAȚIA UNIVERSITARĂ «EMINESCU» DIN GENEVA)

27.11.2013
Foto: viza.md

Comunitatea Moldavă din Elveția și Asociația Universitară «Eminescu» din Geneva au adresat tuturor asociațiilor diasporale moldovenești o Declarație comună cu privire la diasporă și Consiliului Coordonatoral Diasporei (CCD). Apelul este determinat de recentul eveniment organizat la Florența între 18 și 20 octombrie 2013 (Video) de către membrii Consiliului Coordonator al Diasporei (CCD) de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova care a provocat numeroase reacții și comentarii în rîndul Diasporei.

 

Astfel, Comunitatea Moldavă din Elveția și Asociația Universitară «Eminescu» din Geneva, asociații care nu fac parte din CCD, sînt îngrijorate de nemulțumirea colegilor din alte asociații diasporale moldovenești, și declară următoarele:

 

-Optăm pentru relații de colaborare directe dintre Diasporă și Stat, bazate pe principiul general al complementarității dintre Stat, societatea civilă - din care face parte diaspora nonprofit - și sectorul de afaceri.

-Salutăm și susține în acest sens colaborarea directă cu Biroul pentru Relațiile cu Diaspora (BRD) care asigură legătura directă între Stat și Diasporă.

-Exprimăm nedumerirea referitor la necesitatea existenței a încă unei structuri guvernamentale pentru Diasporă.

-Rolul centralizator al Consiliului Coordonator al Diasporei, care pretinde a reprezenta toată Diaspora și a deveni intermediar între Diaspora și Stat este foarte discutabil și nu inspiră încredere. CCD nu reprezintă interesele Diasporei în contextul diversității acesteia.

-Exprimăm rezerva în raport cu reuniunea de la Florența organizată de CCD și Rezoluția adoptată (VIDEO). Exprimam votul de neîncredere membrilor CCD care îşi exprimă intenţia de a-şi asuma funcţii în numele Diasporei în organele de vîrf ale Statului (p.2 din Rezoluţia de la Florenţa).

 

Pentru a evita incoerenţe, neînţelegeri şi conflicte, Comunitatea Moldavă din Elveția și Asociația Universitară «Eminescu»din Geneva invită Diaspora la o clarificare şi înţelegere a rolurilor, responsabilităţilor şi funcţionării diverselor instituţii create în Republica Moldova pentru relaţiile cu Diaspora, în special cu BRD, CCD, BRI.

 

Asociaţiile, comunităţile şi alte grupuri ale Diasporei moldovenești sînt invitate de a se exprima pe marginea subiectelor menționate în Declarație. Textul integral al Declarației menționate poate fi vizualizat AICI.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.