DORIN CIMIL, DESPRE DIASPORĂ: SE VA ŢINE CONT DE PREZENŢA DE LA ULTIMUL SCRUTIN

05.05.2021

 

 

Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 11 iulie, se va ține cont inclusiv și de prezența la ultimul scrutin. Sunt declarațiile preşedintelui CEC, Dorin Cimil, făcute în cadrul unei emisiuni televizate.


„Unele secţii de votare din diaspora, care au avut acelaşi număr de scanere şi de funcţionari, au reuşit să proceseze peste 5.000 de buletine de vot. Ţine de organizarea funcţionarilor şi de organizarea alegătorilor”, a declarat Cimil.


Potrivit lui Dorin Cimil, este important ca alegătorii să se autoorganizeze şi să stabilească un contact bun între ei şi cu funcţionarii aflaţi în incinta secţiilor de votare.


„Aceasta este necesar pentru a nu crea cozi şi alte deficienţe nenaturale la vot. MAEIE va trimite recomandări către diplomaţi şi către preşedinţii secţiilor de votare. Prin eforturi comune, vom depăşi problemele care au fost”, a spus Dorin Cimil.

 

„Soluţia este crearea condiţiilor tehnice – suprafaţă, comoditate, accesibilitate – pentru funcţionari şi alegători. Pentru a identifica un potenţial număr de secţii de votare, legea prevede o procedură legală. Printre factorii care sînt luaţi în calcul se află şi numărul de votanţi care au participat la ultimul scrutin şi numărul de înregistrări prealabili. Toţi aceşti factori sînt transpuşi într-o formulă de calcul şi putem primi un număr de secţii care urmează a fi deschise. Primind avizul MAEIE pentru acest număr, se ajunge la o cifră care se va regăsi în hotărîrea CEC de deschidere a secţiilor de votare peste hotare şi în regiunea transnistreană”, a spus Dorin Cimil.

 

Pavel Postică, expert electoral Promo LEX, a declarat că, pentru secţiile de vot din diaspora, trebuie să se ţină cont de resursele alocate alegerilor.

 

„Dacă vor fi alocate resurse pentru deschiderea a 30 de secţii de votare, CEC va deschide doar 30 de secţii de votare. Este necesar să se ţină cont de prezenţa enormă la ultimul scrutin, iar asta trebuie să oblige autorităţile să aloce resurse financiare pentru deschiderea mai multor secţii de votare”, a declarat Pavel Postică."

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.