DOUĂ TREIMI DIN OMENIRE TREBUIE SĂ OBȚINĂ O VIZĂ PENTRU CĂLĂTORIE

18.04.2014
Foto: viza.md

În urmă cu doar o jumătate de secol, călătoriile în străinătate erau foarte dificile ‒ formalitățile de acordare a vizelor, restricțiile vamale și schimbul valutar au creat bariere în calea călătorilor. În anul 1980 pe planetă erau 279 de milioane de turiști internaționali. În 2013 cifra a ajuns la 1 mld. 87 mil., datorită progresului, inclusiv şi al aceluia din domeniul vizelor. Şi acesta nu e numărul limită posibil susţin experţii World Tourism Organization UNWTO (Organizației Mondiale aTurismului), iar acea țară care va renunţa înaintea celorlalte la viză, va primi cei mai mulţi turişti.

 

Securitatea, controlul migrației și intrărilor, durata șederii ‒ toate acestea sînt funcții importante, pe care din punctul de vedere al statului, le îndeplineşte ‒ viza. La rîndul lui, turistul priveşte vizele ca pe o formalitate, mai mult decît atît, una costisitoare. Dacă costul vizei este mare sau dacă este greu de obţinut şi durează pera mult timp (deplasarea la ambasadă, timpul de aşteptare, complexitatea procedurii în sine), turistul îşi poate schimba planurile și în loc să călătorească în Irlanda, pleacă la sărbătorile din mai în Turcia.

 

Nu esteo idee nouă, încă în anul 1963 la Conferința ONU, desfăşurată la Roma, privind călătoriile și turismul, s-a constatat că "guvernele ar trebui să extindă numărul maxim de țări care ar practica scoaterea vizelor pentru vizitele pe termen scurt ale cetățenilor". La 4 martie 2014, deschizînd Expoziţia Internatională de Turism ITB 2014, la Berlin, secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), Taleb Rifai, a subliniat, de asemenea, necesitatea de a îmbunătăți procedurile de facilitare a călătoriilor.

 

"Noi trebuiesă îmbunătățim politica vizelor și procedurile de eliberare a vizelor, în special, dacă țările ‒ destinațiile turistice vor să atragă piețele în creştere: China, India, Rusia", a spus în discursul său, Taleb Rifai.

 

În prezent, potrivit datelor UNWTO, două treimi din populația Planetei este obligată să obțină o viză înainte de a călători în străinătate. 18% pot călători liber, fără a se împovăra cu formalitățile de intrare, iar aproximativ 15%obțin vize la sosirea în țara de destinație. În același timp,cetățenii Finlandei, Danemarcei, Suediei, Marii Britanii, Germaniei, SUA, Singapore-ului, Olandei, Franței și altor cîteva țări europene pot călători cu o mai mare libertate în ceea ce privește vizele, decît celelalte.Însă comparîndmobilitatea locuitorilor Planetei în 2008 și 2013, expertii UNWTO au ajuns la concluzia că India, Brazilia, China, Africa de Sud și Rusia îmbunătățesc treptat această cifră, pentru că tot mai multe țări simplifică regimul de vize pentru turiștii din cele cinci ţări ‒ BRICS.

Încă un obstacol în calea dezvoltăriiturismului internațional sînt impozitele.

 

„Atunci, cînd introducerea taxelor percepute pentru vize sau a celor aeroportuare sînt disproporționate şi capătă un caracter arbitrar, noi ucidem găina care face ouă de aur ‒ a declarat Taleb Rifai. ‒ În timpul vizitei mele recente în Australia, am fost foarte încîntat să văd că Guvernul a înghețat taxele pentru pasagerii care sosesc în ţară.

 

Potrivit datelor UNWTO și a Consiliului Mondial de Călătorii și Turism (World Travel and Tourism Council ‒ WTTC), către anul 2015 în economiile ţărilor, care fac parte din "Grupul celor douăzeci" simplificarea procedurilor de acordare a vizelor ar fi putut aduce suplimentar 206 miliarde de dolari SUA, sub formă de venituri din turism și să asigure crearea a 5,1 milioane de locuri de muncă.

 

În general, din anul 2008 pînă în 2013, în ce priveşte facilitarea călătoriilor internaționale au fost înregistrate progrese considerabile. Astfel, dacă în anul 2008 înainte de călătorie trebuiau să fie perfectate vize pentru 77% din populația Planetei, atunci în 2013 ‒ 64%. 5930 de perechi-destinaţii (din țară sursă a turiştilor în punctul de destinație turistică din țara gazdă) în acest timp şi-au simplificat regimul de vize. Guvernele a 44 de țări care nu s-au limitat la o singură destinaţie, anulînd, în general, vizele, permiţînd ca ștampila cu viza să fie aplicată la sosire sau să primească vize electronice cetăţenii a 20 de ţări sau mai multe.

 

În discursul său adresat participanţilor la ITB 2014, Taleb Rifai a amintit „miliarde de turiști care au călătorit pe Planetă în 2013 și care în acest an vor înregistra o creștere de 4% semnifică un miliard de posibilităţi, utilizate sau pierdute”.

 

 

Foto: viza.md

Portalul VIZA.md vă reaminteşte că din 28.04.2014, turiştii Republicii Moldova, care deţin paşapoarte biometrice vor putea călători fără vize pe termen scurt (90 de zile pe parcursul a 6 luni) în următoarele ţări: Belgia, Italia, Danemarca, Franța, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elveția, Liechtenstein, Bulgaria, Cipru, România, Croația.

 

Cetățenii Republicii Moldova care dorescsă călătorească în Irlanda sau Marea Britanie trebuie ca şi mai înainte să solicite o viză pentru aceste două state membre ale UE.

 

Puteţi afla răspunsurile la cele mai frecvente întrebări cu privire la regimul fără vize pentru cetățenii moldoveni, care va intra în vigoare, după toate probabilitățile, începînd cu 28 aprilie 2014, la următoarea adresă electronică: ÎN EUROPA FĂRĂ VIZE.

 

 

 

 

 

Sursa: Visa4.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.