EXPERŢI DIN CIRCA ZECE ŢĂRI AU PUS ÎN DISCUŢIE PROBLEMA IDENTITĂŢII MOLDOVENEŞTI

06.10.2011

Întrunire de amploare la Vadul lui Vodă. Un grup de circa 20 de istorici, filozofi, jurişti, sociologi, politologi, analişti politici etc., din ţări cum Germania, Franţa, Bulgaria, Ungaria, România, Lituania, Ucraina şi Rusia, s-au întrunit în cadrul unei ample conferinţe internaţionale pentru a pune în discuţie problemele privind identitatea civică moldovenească şi perspectivele integrării europene a Republicii Moldova, ca factori ai consolidării statalităţii moldoveneşti. Conferinţa de trei zile şi-a început lucrările ieri, iar organizatorii îşi exprimă speranţa că în urma acesteia vor fi găsite piedicile care complică dezvoltarea prosperă a statului Republica Moldova drept unul suveran şi independent, în cadrul Uniunii Europene.

 

„Problema integrării europene, problema identităţii noastre naţionale, problema statalităţii noastre prezintă un interes major pentru întreaga societate de la noi. Şi din acest punct de vedere este binevenit faptul că noi putem face un schimb de opinii în această privinţă”, a spus unul din organizatorii evenimentului, Alexandru Buruian, preşedintele Asociaţiei de Drept Internaţional din Republica Moldova.

 

La rîndul său, Sergiu Nazaria, directorul executiv al Asociaţiei Istoricilor şi Politologilor „Pro-Moldova”, alt organizator al conferinţei, a ţinut să menţioneze că evenimentul este consacrat celebrării a 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, şi are ca scop atît identificarea soluţiilor necesare pentru ca Moldova să devină un stat eficient şi capabil să soluţioneze problemele existente, cît şi atenţionarea că „… nu toată elita intelectuală a Republicii Moldova pledează pentru unificarea cu România”.

 

„Am demonstrat în aceşti 20 de ani că ne putem autoguverna, dar cu mare regret n-am demonstrat că sîntem în stare să ne autoguvernăm eficient. În Moldova avem mai multe probleme de ordin social, politic, probleme privind politica umanitară, educaţia, politica internă sau externă a statului etc., dar fără soluţionarea, fie şi parţială, a unora dintre acestea, noi nu putem exista în continuare ca un stat eficient”, a conchis Nazaria.

 

La eveniment au participat şi unii diplomaţi acreditaţi în Republica Moldova, cum ar fi ambasadorul Federaţiei Rusie, Valerii Kuzmin, ambasadorul Ungariei, Gyorgy Varga, ambasadorul Bulgariei, Georgi Panayotov, precum şi consilierul Ambasadei Ucrainei în RM, Vladimir Panin.

 

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.